Zahradnický rádce: Jak si založit skalku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Zahradnický rádce: Jak si založit skalku?

skalka
skalka (istock.cz)

Skalka na naši zahradu přinese drsnou horskou krásu. Je téměř bezúdržbová, ztratí se v ní lecjaký stavební odpad a i rostliny, které se na ni dávají, jsou houževnaté. Přestože často působí drobně a křehce.

1. Rostlinná logika

Skalky často imitují krajinu velehor včetně rostlinných druhů a druhů kamene. Má to tu výhodu, že do nich sesadíte rostliny podle klíče, který vymyslela příroda a všechny tak mají téměř totožné nároky. Úplně nejzákladnější výběr za vás udělá druh kamene, který budete používat. Na skalky z křemičitých kamenů a písku přijdou rostliny preferující kyselé půdy, a na vápence a mramory zase rostliny preferující zásadité půdy.

2. Sucho a nedostatek

Místo, kde plánujete skalku, by mělo být co možná suché a na slunném místě či v polostínu. Ideální je mírný přirozený svah, který zabrání podmáčení. Půda skalky musí být vylehčená pískem a svým složením odpovídat nehostinnému horskému štítu.

3. Připravte místo

Na vymodelování spodní vrstvy skalky se nejlépe hodí suť, rozbité cihly či staré pálené tašky. Jsou neutrální a vytvoří drenážní vrstvu. Tuto vrstvu zasypte pískem, aby nevznikaly moc velké vzduchové kapsy, díky kterým by skalka vysychala v létě. Na povrch skalky rozprostřete asi 20 cm zeminy.

4. Pěkné kameny navrch

Dobře si rozplánujte, kam přijdou velké pohledové kameny a balvany, ideálně stejného druhu po celé skalce. Pamatujte na to, že velké kamenné monolity akumulují v létě teplo. Aby dobře držely, zakopejte je z ⅓ do země. Když budou všechny balvany umístěny, vyplňte prostor mezi nimi menšími kameny a pískem.

5. Pozor na slunce

Jestliže chcete vytvořit přirozeně vypadající krajinu, používejte vždy 4 – 5 rostlin stejného druhu, které sesaďte k sobě. Všímejte si, jak a kam na skalku dopadá slunce a vybírejte podle toho rostliny: Na slunce dejte rozchodníky, plamenky, skalníky, trávničky, do stínu dlužichy, zběhovce.

Tip: Přirozeněji vypadá, když rostliny umístíte poblíž balvanů. V přírodě se jim tam daří, jsou chráněny proti větru.

6. Sázejte jen vhodné

Když máte vybráno, co kam půjde, vyryjte v zemi důlek o velikosti květináče s rostlinou, rostlinu vyjměte a i s balem a vložte dovnitř a obsypte zeminou. Netlačte, časem se sama usadí. Vhodné stromy do skalky jsou jalovec (trpasličí, plazivý), jedle balzámová, borovice horská, trpasličí rododendron. Rostlinky do skalky jsou hvězdnice alpská, tařička, kostřava modrá, protěž, hořec, tařice, netřesk, koniklec obecný, tařicovka přímořská, divoký tulipán, kosatec trpasličí.

Tip: Problémy s plevelem vyřešíte geotextilií, kterou podložte minimálně místa, která budete osazovat a okolí velkých kamenů.

Přečtěte si
Mirka Nová
16. 4. 2024 • 19:50

Když jsem připravovala naši skalku, tak to bylo trochu náročné. Nejdéle trvalo, než jsme s manželem navozili dostatek hlíny a kamenů. Dnes je to jeden z nejúchvatnějších koutků naší zahrady vedle terasy. Obklopují nás krásné skalničky a drobné květiny, které vytváří příjemnou atmosféru. Letos jsem na terasu koupila nové zahradní stoly na stránkách http­s://ww­w.zah­radni-dreveny-nabytek.cz/zahradni-stoly/, abychom mohli zase obědovat a večeřet na čerstvém vzduchu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.