Křest gorilí samičky, vnučky slavné Moji: Je to Mobi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Křest gorilí samičky, vnučky slavné Moji: Je to Mobi!

Duni se s Mobi v náručí přišla podívat na křest.
Duni se s Mobi v náručí přišla podívat na křest. (Foto Nedělní Aha! – M. Rušinová, ČTK/R. Vondrouš)

Byl kolem toho pořádný rozruch. O jménu prvního narozeného gorilího mláděte v nové rezervaci Dja rozhodovali totiž tisíce lidí. Ti vybrali v hlasování jméno Mobi! Mobi v dialektu dialektu badjoué jazyka koonzime, jímž se mluví v okolí rezervace Dja v Kamerunu, znamená dědička či pokračovatelka.

Včerejší slavností křest přitáhl do pražské zoo mnoho návštěvníků. Co se to v rezervaci děje samozřejmě neuniklo čerstvé mamince Duni, která se přišla podívat v náruči se svým miminkem, jež se narodilo teprve nedávno, 2. ledna. „Máme nejen první mládě v nové rezervaci Dja, ale také pokračuje příběh slavné Moji, neboť mládě je její vnučkou,“ vyprávěl ředitel zoo Miroslav Bobek. Malá Mobi pak chvíli poté spokojeně usnula.

Úspěšný chov

Gorily chová zoo v Praze od roku 1963, první mládě se tu ale narodilo až 13. 12. 2004. Byla to Moja. Ta v roce 2011 odcestovala do Španělska, kde o dva roky později porodila Duni. Ta pak zamířila do Prahy a jako desetiletá porodila Mobi. Otcem je Kisumu (26).

Navrhla to Philone

Jméno vybíraly děti z kamerunského městečka Somalomo, je z dialektu badjoué jazyka koonzime. Z původních 67 návrhů se do hlasování dostalo 10. Pětačtyřicet tisíc hlasujících rozhodlo o trojici Mobi, Ekiba a Mosâmom. Dalších 30 tisíc hlasů pak určilo vítězem jméno Mobi. Navrhovatelkou jména byla žákyně střední školy v Somalomo Philone Mamkobene (20).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.