Kluk, nebo holka medojeda ve Dvoře Králové? Tajemství vyzradí jezevec! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Kluk, nebo holka medojeda ve Dvoře Králové? Tajemství vyzradí jezevec!

Zatím je mládě bezbranné, v dospělosti se ale medojedům vyhýbají lvi i levharti.
Zatím je mládě bezbranné, v dospělosti se ale medojedům vyhýbají lvi i levharti. (Foto SPDK/Helena Hubáčková)

Narodil se sameček, či samička? To zatím ví jen máma malého medojeda kapského v Safari Parku Dvůr Králové. Lidem pomůže toto tajemství odhalit jeho příbuzný jezevec.

Od potomka se matka nehnula od 22. listopadu. Teprve nyní se od vzácného mláděte vzdálila natolik, že ho chovatelé mohli podrobit preventivní prohlídce. Při té příležitosti získali vzorek pro test DNA.

„Experti provádějí analýzu vzorku medojeda vůbec poprvé a rozhodli se jako referenční druh využít v Česku žijícího příbuzného jezevce lesního,“ říká zooložka Gabriela Linhart.

Osvědčení rodiče

Odchov lasicovité šelmy je pozoruhodný i vyšším věkem obou rodičů. Otci je 18 let a matce BeeBee necelých 17. V lidské péči se tato šelma může dožít zhruba pětadvaceti roků, v divočině mnohem méně.

Máma si z dvojčat vybrala silné, o druhé nejevila zájem.

Za rok jen dva

Safari park je jedním z mála míst na světě, kde se daří medojedy kapské množit. Podařilo se jim to již potřetí, první dva byli samečci. Chov je složitý, za poslední rok se mládě narodilo jen ve Dvoře Králové a v Olomouci.

Mlsá rád med

Domovinou medojeda jsou savany a polopouště téměř celé Afriky, západní a střední část jižní Asie. Pojmenování získal díky tomu, že si rád pochutnává na medu a larvách včel. Žihadla ho neohrozí. Chrání ho hustá, drsná srst a tuhá kůže.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.