Ve Dvoře Králové se radují z mláděte hrošíka: JE TO KLUK JAKO BUK | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Ve Dvoře Králové se radují z mláděte hrošíka: JE TO KLUK JAKO BUK

Malý hrošík se drží u mámy, mezi jejíma nohama si je jistější.
Malý hrošík se drží u mámy, mezi jejíma nohama si je jistější. (Foto pro Aha! – Helena Hubáčková, Safari Park, ČTK)

Z přírůstku samečka hrošíka liberijského se radují v královédvorském Safari Parku. Po více než měsíci od narození nyní začíná chodit ze zázemí do expozice, takže ho již mohou pozorovat i návštěvníci zoo.

Mládě porodila samice Malaya (9) pocházející z Nizozemí. Zplodila ho se svým krajanem, samcem Wamburuhtuhem (20) řečeným Valda, který je ve Dvoře čtvrtým rokem. Když sameček přišel na svět, v pavilonu s matkou a mládětem panoval režim absolutního klidu, jelikož jde o samotářsky žijící zvířata.

A i teď v expozici se bude dvojice s ostatními hrošíky střídat. Tito menší příbuzní hrochů jsou totiž velmi nesnášenliví a při rozrušení z jiného pachu či hluku může dojít k ohrožení odchovu. Co se týká rozmnožování, ošetřovatelé musejí své svěřence dokonale znát a odpozorovat říji samice, během které je jen pár dnů ochotná samce snést.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.