Tohle je alej roku! Vede z města Králíky k Hoře Matky Boží | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Tohle je alej roku! Vede z města Králíky k Hoře Matky Boží

Alej vede od okraje Králík až ke vchodu do klášteru Hora Matky Boží.
Alej vede od okraje Králík až ke vchodu do klášteru Hora Matky Boží. (Foto Aha! – J. Uhlík, Město Králíky, Profimedia.cz)

Vítěze už má 13. ročník ankety Alej roku 2023 v Česku. Nejoblíbenějším stromořadím se stala smíšená alej vedoucí z města Králíky na Orlickoústecku k poutnímu areálu Hora Matky Boží.

Alej byla vysázena v roce 1705 a podél ní vzniklo osm barokních kaplí, které se střídají po obou stranách cesty a vedou vzhůru do kopce až ke klášteru. Cestou se střídají javory, jasany, jeřáby a především lípy, české národní stromy. Klášterní stromořadí vyhrálo mezi 83 nominovanými, titul putoval do Pardubického kraje poprvé v historii ankety.

Víte, že...

...druhá skončila Dvořákova stezka, která vede mezi Nelahozevsí a Kralupy nad Vltavou na Mělnicku? Lemují ji lípy, kaštany a javory. Třetí je třešňová alej podél silnice u Nového Malína na Šumpersku.

Poutní komplex na hoře

Překrásná alej vede k mariánskému poutnímu místu Hora Matky Boží. To založil králický rodák Tobias Jan Becker, svatovítský kanovník, později královéhradecký biskup. Komplex se začal stavět roku 1696, ale podle některých svědectví na místě stávala svatyně. 21. srpna roku 1700 byl kostel posvěcen, na hlavním oltáři se skvěl Milostný obraz Panny Marie Sněžné. Od té doby se hora začala nazývat Hora Matky Boží, dříve kopci říkali Lysá Hora.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.