Narození vzácné gorily nížinné: Přírůstek po devíti letech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Narození vzácné gorily nížinné: Přírůstek po devíti letech

Mjuuku s novorozeným mládětem.
Mjuuku s novorozeným mládětem. (Foto Profimedia.cz, Zoo Praha)

Londýnská zoologická zahrada zaznamenala v minulém týdnu zajímavou událost. Samice gorily nížinné Mjuuku porodila mládě ve středu 17. ledna během porodu trvajícího 17 minut.

Jde o první přírůstek tohoto druhu v zoo poprvé po 9 letech. Je o to vzácnější, že gorila nížinná patří na seznam kriticky ohrožených druhů. „Mjuuku okamžitě předvedla svoje dokonalé mateřské instinkty, když začala mládě čistit a kontrolovat,“ komentuje Kathryn Sandersová z oddělení primátů. „Dáme mámě i miminku dostatek prostoru, aby se vzájemně poznaly. Všichni v zoo jsou nadšení,“ dodává.

Fotky jsou nádherné.

Mládě i v Praze

Přírůstek gorily nížinné letos oslavila i pražská zoo. Samička Duni přivedla 2. ledna na svět potomka. V uplynulém týdnu výzkumníci zjistili, že jde o samičku. Jméno pro ni bude vybírat veřejnost na základě 10 návrhů dětí z oblasti biosférické rezervace Dja v Kamerunu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.