Sláva v pražské zoo: Další mládě v gorilí rodince | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Sláva v pražské zoo: Další mládě v gorilí rodince

V pořadí již pátého potomka Kijivu s láskou opečovávala.
V pořadí již pátého potomka Kijivu s láskou opečovávala. (Foto Zoo Praha/Miroslav Bobek)

Gorilí rodinka v Zoo Praha hlásí další novorozeně. Své páté mládě přivedla včera na svět Kijivu (31), matka slavné Moji. Nového potomka zkušeně přiložila k prsu a mrně se s chutí přisálo.

„Mládě bylo poprvé vidět třicet šest minut po půlnoci a první pití proběhlo už před jednou hodinou,“ řekl Aha! ředitel zoo Miroslav Bobek. „Když se v osm zvedla opona před expozicí, zaujalo mě, že Kijivu s mládětem a Duni s Mobi seděly vedle sebe. Byl to skvělý pohled,“ dodal.

Pohlaví gorilátka je zatím velkou neznámou a zda se ho dozvědí chovatelé tak brzy jako u malé Mobi, kterou v Zoo Praha letos 2. ledna porodila Mojina dcera Duni (11), není jisté. Kijivu totiž placentu, ze které se to po porodu dalo zjistit, sežrala. Pokud se nepodaří získat ani pupečník, bude muset pro testy DNA posloužit až vzorek trusu či chloupek novorozeněte.

Křtiny v květnu

Jméno pro právě narozené mládě by měla navrhnout a také ho pokřtít slavná primatoložka a ochránkyně přírody Jane Goodallová (90). Křest proběhne v Zoo Praha 11. května v 11 hodin.

Společný táta

Otcem nového gorilátka i tříměsíční Mobi je samec Kisumu (27). Do Zoo Praha přitom přišel teprve v roce 2022 z rakouského Schmidingu ještě jako mládenec.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.