Gorilka Mobi v Zoo Praha dělá pokroky: Vidím sváču, kapitáne! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Gorilka Mobi v Zoo Praha dělá pokroky: Vidím sváču, kapitáne!

Hlavičku už umí Mobi držet ukázkově vzhůru.
Hlavičku už umí Mobi držet ukázkově vzhůru. (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník)

Tříměsíční gorilka Mobi v Zoo Praha dělá pokroky na jedničku s hvězdičkou. Ukázkově drží hlavičku, zvědavě pokukuje po okolí a odvážně se natahuje, aby si ho mohla osahat. Na zádech mamky trůní jako na pozorovatelně, brouká jí do ouška, kam zamířit. Třeba za sváčou...

Duni je citlivá matka a na rozdíl od gorily Shindy, která jedinému mláděti, samci Ajabuovi, dala spartánskou výchovu a na záda si ho hodila i obráceně, zachází s dcerkou jemně. Bystré samičce to ke zdárnému vývoji stačí. „Držet se umí skvěle a nyní už je vidět, že by si ráda vyzkoušela svůj úchopový reflex i na něčem jiném než jen na matčině srsti,“ říká mluvčí zoo Filip Mašek.

Snaha je, ale ručičky jsou ještě krátké a máma ji od sebe nepustí, a tak místo větvičky si nakonec gorilka osahá třeba vlastní hlavu. Mobi už se také může pyšnit úsměvem hollywoodské hvězdy. V polovině března předvedla první zoubky, spodní mléčné řezáky, a nyní už ukazuje i první horní. „Mléčné zuby gorilám zůstávají zhruba do tří až čtyř let, kdy je začne nahrazovat dospělácký chrup,“ dodává Mašek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.