Nejčastější civilizační onemocnění zvířat: Stůňou stejně jako lidé | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nejčastější civilizační onemocnění zvířat: Stůňou stejně jako lidé

Rýma: Pokud je vaše kočka unavená, nechutná jí oblíbené jídlo a teče jí z očí nebo nosu, má rýmu.
Rýma: Pokud je vaše kočka unavená, nechutná jí oblíbené jídlo a teče jí z očí nebo nosu, má rýmu. (Foto scom, Krmiva Pučálka, Fitmin)

Nemoci našich milovaných doma chovaných zvířátek se velice podobají chorobám lidských. Stejně jako u nás onemocnění závisí na věku zvířete, pohybové aktivitě, genetických dispozicích, stravě. Jaké jsou nejčastější »lidské« zdravotní potíže zvířat?

Obezita

To je nejčastější zvířecí problém. Příčiny jsou stejné jako u lidí, tedy nadměrný příjem kalorií a nedostatek pohybu. Obezita se podílí na onemocnění srdce, dýchacího systému nebo na nemocech trávicího a močového ústrojí. Přiměřeně k věku a zdravotnímu stavu psa přidejte více procházek, omezte nezdravé dobroty z lednice anebo je aspoň nahraďte pamlsky přímo pro psy či kočky.

Cukrovka

Pokud vaše zvíře nápadně často močí a pije, má pravděpodobně cukrovku. U psů se více vyskytuje cukrovka I. typu, u koček naopak »dvojka«. Léčba zahrnuje inzulín, dietu a častější kontroly u veterináře.

Problémy s chrupem

Zvířata trápí zubní kazy, záněty dásní, zubní kamen, parodontóza. Mazlíčci často trpí bolestí a zub se musí vytrhnout. Nebezpečné jsou i bakterie ze zubního kamene, mohou způsobit záněty ledvin nebo srdeční selhání. Vyplatí se proto od mala naučit psy na kartáček a zubní pastu.

Kožní choroby

I zvířata trpí kožními nemocemi, jako jsou alergie, ekzémy, infekce. Další kožní »potížisté« jsou klíšťata, jejichž sezóna nyní startuje. Na trhu je velké množství přípravků a obojků proti těmto krvesajům, prevence se však dá podpořit i jinak. Klíšťata nemají ráda pivovarské kvasnice, které jsou bohatým zdrojem vitamínů skupiny B a mají antiparazitický účinek.

Další nemoci

• Onemocnění trávicí soustavy (průjmy, zvracení, nadýmání)

• Respirační onemocnění (chřipka, nachlazení)

• Infekční onemocnění (psinka, zánět pobřišnice u koček, bakteriální infekce)

• Problémy s klouby a kostmi (nejčastější je artróza)

• Nádory (nezhoubné i zhoubné)

Psí alopecie

Jarní období je spojeno s přesrsťováním a páníčci jsou na línání připraveni. Zpozornět by ale měli, když se objeví lysiny. „S alopecií a tvorbou lysin se setkáváme poměrně často a nemusí se vždy jednat o úplnou ztrátu srsti,“ říká veterinářka Kateřina Franková a dodává: „Pokud se budeme bavit o prevenci, základem je kvalitní krmení. Občas můžeme pomoci kvalitě srsti např. losovým olejem nebo nějaký jiným komplexním přípravkem.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.