Královédvorští žirafáci: Samci si jdou po krku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Královédvorští žirafáci: Samci si jdou po krku!

Au, vždyť mi zlomíš krk!
Au, vždyť mi zlomíš krk! (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Není dne, aby se nepoprali! Bitky dvou mladých žirafích samců Vitaliho (3) a Logena (3) jsou k vidění v královédvorském safari parku. Bez zjevného důvodu se náhle začnou švihat krky a tlouct svými růžky.

Při některých úderech, ve kterých se takřka s pravidelností žirafáci střídají, se ozývají i hlasité duté zvuky, které mohou vyvolat obavu o zdraví zasaženého účastníka bitvy. A k vidění jsou tak ohnuté krky, kdy se pozorovatel souboje diví nad tím, jak odolný a ohebný ho tato nejvyšší zvířata mají, když toto vydrží a nezlomí se. Taková bitva mezi Logenem a Vitalim přitom trvá i několik minut.
Souboje dvojice žirafáků jsou naštěstí neškodné, vlastně jen zkušební. „Připravují se na dospělost, kdy budou muset bojovat o samice. Zároveň si těmito jemnými souboji mezi sebou ustanovují hierarchii,“ uvedla mluvčí safari parku Markéta Grúňová.


Vážná zranění
Opravdové zápasy dospělých samců bývají razantnější. „Díky kostěným rohům, těžké lebce a velké síle švihu krku si při nich mohou způsobit i vážná zranění,“ upozornila Markéta Grúňová. Proto nejsou žirafí samci v dospělosti chováni pohromadě.

Víte, že...
...v královédvorském safari parku je v současné době 27 žiraf?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.