Plameňáci v Zoo Liberec: Hnízdit začali až po dvou letech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Plameňáci v Zoo Liberec: Hnízdit začali až po dvou letech

Mláďata plameňáků růžových se líhnou šedá.
Mláďata plameňáků růžových se líhnou šedá. (Foto Zoo Liberec/Michal Jaroš)

 Preventivní opatření kvůli ptačí chřipce před dvěma lety rozhodilo kolonii plameňáků růžových v liberecké zoo natolik, že první mláďata přivedli na svět až letos.

„Plameňáci jsou hrozně konzervativní a velmi náchylní na změny v kolonii a v prostředí,“ řekl Aha! kurátor chovu ptáků Jan Hanel. Stačilo, aby jim chovatelé výběhy zasíťovali, aby se k nim nedostali divocí ptáci.
Růžoví krasavci na první pohled působí dojmem, že je nic nerozhodí, jsou však velice citliví a se sebemenšími změnami se dlouho vyrovnávají. Když jim v zahradě postavili před lety nové ubikace, nemnožili se také několik let. Problém představuje i sekání trávy, proto se v jejich okolí nechává růst. Zajímavé je, že pozornost návštěvníků zahrady jim nikterak nevadí.



Milují společnost
Šedě zbarvené mládě plameňáka růžového se líhne po 27 až 32 dnech. Samička snáší pouze jedno vejce. V době hnízdění vytváří plameňáci monogamní páry. Milují však velký kolektiv, v přírodě hnízdí ve velkých koloniích až 200 ptáků.

Mají své jesle
Mláďata plameňáci krmí speciální kaší, která se vytváří ve voleti dospělců. Poté, co dokáže droboť chodit, shlukuje se do »jeslí«, kde na ni dohlíží jen malý počet dospělých ptáků.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.