Medvídek mýval děsí pejskaře | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Medvídek mýval děsí pejskaře

Mývala na sídlišti v Jirkově vyfotila Hana Maršíčková.
Mývala na sídlišti v Jirkově vyfotila Hana Maršíčková. (Foto Aha! – Helena Lacinová, Profimedia.cz)

 Venčila na sídlišti v Jirkově svého mazlíka Rona a najednou proti nim mýval. Hana Maršíčková (55) zvíře vyfotila a popsala, že úplně ztratilo plachost... Na poplach bijí i ochranáři, jde o nepůvodní druh a množí se závratným tempem. Jen v Doupovských horách jsou jeho počty odhadovány na 5000 kusů!

„Původně jsem si myslela, že je to kočka. Když se natočil a došlo mně, že je to mýval. Vůbec se nebál. Ani psa. Panáčkoval a předváděl se,“ vyprávěla pejskařka. Druhý den ho viděla znovu, ale na stromě. Obyvatelé sídliště ho pozorovali i u popelnic.


Mýval pochází ze severní Ameriky a donedávna ho chovaly jen zoo. Do Česka se dostal z Německa, kde byl vypuštěn do volné přírody, aby se rozmnožil jako lovné kožešinové zvíře. „Jirkov nemá zmapován výskyt mývalů ve volné přírodě. Špatným nápadem je mývala krmit a přibližovat se k němu. Je přenašečem nemocí – zejména pak škrkavek,“ řekla Kamila Plzáková z odboru majetku města.


Nemají nepřítele
Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny počet mývalů v Doupovských horách odhadují až na pět tisíc jedinců. „Mýval se rychle rozmnožuje, protože nemá přirozeného nepřítele. V domovině to byla puma, která za ním vyšplhala až do koruny stromu,“ řekl zoolog Vít Tejrovský.

Co mývalovi chutná
Je všežravec. Vybírá vajíčka z hnízd hadů a ptáků. „Umí šplhat, má šikovné pacičky, kterými si umí leccos podat. Chytá i ryby či korýše,“ vypočítával jeho jídelní lístek zoolog. Leze i do zahrádek a občas vybílí kurník, ve městech nepohrdne zbytky z kuchyně od popelnic.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.