Čína vyhlásila Česku válku: Pandu? Ani vycpanou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Čína vyhlásila Česku válku: Pandu? Ani vycpanou!

Panda.
Panda. (Reuters)

Metrák černobílé roztomilosti v Praze? Tak na to můžeme zapomenout. Pandu zřejmě nedostaneme ani vycpanou! Čína vyhlásila české metropoli válku a tím definitivně končí i sen o pandě velké v trojské zoo. Stěžovat si můžete u pražského primátora Zdeňka Hřiba (38, Piráti), který Číňanům pije krev a také podle Hradu poškozuje naše zájmy, a to nejen v kauze panda.

Byla to hezká představa, že by se Praha stala další z měst, kde se lze pokochat pohledem na donedávna ohroženého medvídka. Jenže nějak se ta představa, o níž mluvil prezident Miloš Zeman (74), už dřív zašmodrchala. A teď udeřila tvrdá pěst »pandí diplomacie«.
Zatímco exprimátorka Adriana Krnáčová (58, ANO) udělala pro příjezd pandy, co mohla, včetně deklarace uznání jednotné Číny v sesterské smlouvě s Pekingem, její nástupce Hřib Číňany jen dráždí. Nyní ho Čína dokonce vyzvala, aby spolu s vedením Prahy nepoškozoval čínsko-české vztahy.


Dotkl se lidu
„Rada české metropole i primátor se v jistou dobu zachovali velice špatně v otázkách čínské národní suverenity a klíčových zájmů, které se týkaly i Tibetu nebo Tchaj-wanu. Tyto kroky se dotkly citů čínského lidu a narušily vztahy mezi oběma zeměmi,“ prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang.
Měl tak zjevně na mysli jak Hřibovy úvahy vypuštění sporného bodu ze sesterské smlouvy, tak i vstřícnost k Tibetu, přijímání jeho představitelů i vyvěšování vlajek. To je podle mluvčího důvod proč „dotyčné strany a jedinci z Prahy nejsou v Číně vítáni“. „Přehodnoťte svůj postoj a přestaňte narušovat čínsko-české vztahy. Jinak to nakonec poškodí vaše vlastní zájmy,“ vyzval Keng Šuang.


Olej do ohně

Čínský hněv už totiž dopadl na orchestr Pražské filharmonie, jehož červnové turné po této zemi bylo zrušeno. Právě toto označil včera Hřib za důkaz, že »Čína není spolehlivý obchodní partner«. A přilil olej do ohně ještě víc. Pokud jde o vztahy obou zemí, Čína by se podle primátora měla v první řadě zaměřit na plnění daných slibů ohledně investic v České republice. O vyjmutí sporného bodu ze smlouvy mezi hlavními městy hodlá usilovat dál a případně ujednání i vypovědět.
„To, že ČLR označuje tento akt za tvrdé narušení česko-čínských vztahů naopak ještě více zdůrazňuje, jak moc se jedná o zpolitizovanou událost,“ prohlásil Hřib s tím, že ve smlouvách Pekingu s jinými města nic takového není.


Co si o tom myslí politici:
Jiří Pospíšil (43), šéf koaliční TOP 09 na magistrátu: „Čína vyzvala vedení Prahy, aby nenarušovalo čínsko-české vztahy. Vyzývám tedy soudruhy z Číny, aby konečně začali dodržovat lidská práva a přiblížili se standardům západních demokracií. Pak budou vztahy mezi Čínou a Prahou bezproblémové.“

Tomáš Petříček (37, ČSSD), ministr zahraničí:  „Chci se v nejbližším možném termínu setkat s čínským velvyslancem v ČR. Považuji za nešťastné, že by politika měla zasahovat do kultury. Česká vláda nemá možnost ovlivňovat kroky demokraticky volené samosprávy. Věřím, že tomu rozumí i čínská strana.“

Jan Čižinský (41), zastupitel koaliční strany Praha sobě na magistrátu: „Dlouhodobě říkáme, že lidská práva jsou víc než panda v zoo.”

Jiří Ovčáček (40), mluvčí prezidenta: „Vedení Prahy poškozuje vztahy s ČLR zcela záměrně, evidentně ve prospěch cizí moci. Poškozuje tak zájmy České republiky. V žádné jiné členské zemi EU a NATO se s takovým negativním přístupem k vlastním národním zájmům nesetkáte.“


Kauza panda aneb Místo bambusu pysky
*Nápad, že by panda oživila zvěřinec v Čapím hnízdě, se urodil v hlavě tehdy ještě ministra financí Andreje Babiše, když se tlačil ve frontě před jejím výběhem ve vídeňské zoo. „Budu na ni koukat, jak okusuje ten bambus, a budu klidnej, až vypadnu z politiky,“ žertoval tehdy.
*Jenže ani za miliardy pandu nekoupíš, vysloužit si ji lze jen láskou ke komunistické Číně. Ta zvířátka zásadně zapůjčuje za »dobré chování« – mají je ve Vídni, Madridu či Edinburghu. Ve volné přírodě jich žije asi dva tisíce, ve dvacítce zoo pak asi 50.
*Prezident Zeman zmínil možnost získat pandy pro Prahu při jedné ze svých mnoha čínských cest. Vloni na podzim ho ale šéf pražské zoo nařkl, že o ni nepožádal a Zeman naopak jeho obvinil z neschopnosti.
*O »bambusového medvídka« příliš nestojí nové vedení města. A to i vzhledem k nákladům na zapůjčení, USA třeba platí ročně milion dolarů. Připravovaný palác pro ně za 200 milionů tak prý nejspíš obsadí medvědi pyskatí.

Víte, že...
...když v roce 2013 navštívil Rakousko tibetský dalajláma, Peking pohrozil, že si zapůjčený pandí pár odveze a Vídeň hned přispěchala s ujištěním, že podporuje nedělitelnost Číny?

Přečtěte si
Dianthos
19. 7. 2019 • 16:41

Neměli bychom se nechat vydírat. Pokud je medvěd politický symbol, co by se asi tak stalo, kdyby u nás ten medvěd pošel? Brala by to Čína jako provokaci a skutečně nám vyhlásila válku? ;-)

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.