Rádce Aha: Pozor na letní ledvinové potíže | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Rádce Aha: Pozor na letní ledvinové potíže

Ledvinový záchvat je velice bolestivý.
Ledvinový záchvat je velice bolestivý. (Foto scom)

Zvyšující se teploty, ale i nedostatečný pitný režim, mohou nepříznivě ovlivňovat fungování ledvin. Dokonce hrozí vznik ledvinových kamenů. To ovlivňuje celá řada faktorů. Většina z nich úzce souvisí s životním stylem.

„Moč je koncentrovaný roztok, ve kterém se nacházejí kromě jiného i kamenotvorné látky. Především v teplých měsících je třeba příjem tekutin zvýšit, aby moč nebyla ještě více koncentrovaná. Zvýšený příjem tekutin částečně zvyšuje pH moči, a to především tam, kde pacient konzumuje hodně bílkovin,“ vysvětluje urolog MUDr. Pavel Drlík.

Jak problémům předcházet

1. Navyšte pitný režim
Jako první je třeba upravit pitný režim. V létě byste měli vypít až 3 litry tekutin. Při navyšování příjmu tekutin je důležité brát v potaz pocení, vysoké teploty, ve kterých se pohybujete a míru fyzické aktivity.

2. Pozměňte svůj jídelníček
Dalším důležitým faktorem, který působí preventivně proti tvorbě anebo zhoršení ledvinových kamenů, je přizpůsobení jídelníčku. „Doporučujeme snížení příjmu živočišných proteinů, soli a normální příjem vápníku. Mléčné výrobky je ideální jíst mezi hlavními jídly. Část vápníku, který podporuje tvorbu kamenů, se totiž vysráží ve střevním traktu a odejde se stolicí,“ radí MUDr. Drlík.

3. Pomozte si správnými bylinkami
Pozitivní vliv na boj s ledvinovými kameny mají i některé bylinky. Vyzkoušet můžete třeba zlatobýl, přesličku, sadec nachový, řebříček obecný, kokošku pastuší tobolku, třezalku, kopřivu nebo exotickou bylinu Chanca Piedra.

4. Vyhněte se pivu i kole
Byť jako Češi občas rádi věříme, že naše skvělé pivo je lékem na vše, u ledvinových kamenů je potvrzený opačný efekt. Zvyšuje množství kyseliny močové v moči a tím posouvá pH špatným směrem. Nepříznivý vliv mají také kolové nápoje, které v sobě mají kyselinu fosforečnou a cukr. Obě tyto složky mohou zvyšovat riziko vzniku kamenů. Pokud se tedy v létě budete chtít něčím studeným osvěžit, objednat si můžete s klidným svědomím vodu s citronem.

5. Sáhněte po pomocníkovi
Patříte-li do skupiny těch, kteří se s ledvinovými kameny potýkají opakovaně, můžete zvážit dodávání vhodných látek formou doplňků stravy. Pomoci vám mohou například citráty. Jsou to soli kyseliny citronové, které mají v lidském organismu schopnost vázat se s vápníkem, snižují jeho koncentraci v moči, a tak mohou pH moči zvýšit. To vede k pomalému rozpouštění některých kamenů a zabraňuje jejich další tvorbě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.