Jak vybrat správné svatomartinské | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Jak vybrat správné svatomartinské

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Foto scom, ara)

Svátek sv. Martina není jen příslibem zimy, ale i oslavou svatomartinského vína! A ani letos to nebude jiné. I když na různé slavnosti a košty můžete zapomenout, vychutnat si víno můžete i v pohodlí domova a s přáteli si ťuknout na dálku.

Letošní rok vinařům nachystal řadu překážek. Kromě koronaviru jim práci kazily i deště a plíseň. Přestože někde sklizeň probíhá dokonce i teď, milovníci svatomartinského o oblíbený nápoj nepřijdou. Na trh míří okolo 1,75 milionu lahví svatomartinského. A podle odborníků jde o povedený ročník. „Svatomartinská vína budou velmi aromatická, lehčího ovocného charakteru, svěží s příjemnou kyselinkou,“ říká Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra. A proč na svatomartinské nezapomenout ani letos? „Říká se, že veselá mysl je půl zdraví, a proto bychom si ani za současné situace neměli nechat svatomartinský přípitek vzít,“ dodává Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který ochrannou známku Svatomartinské vlastní a každoročně ji propůjčuje vinařům.

  1. Hledejte obrázek sv. Martina na koni Chcete zaručeně kvalitní mladé víno? Tak hledejte na lahvi etiketu s obrázkem svatého Martina na koni. Chlubit se touhle značkou totiž můžou jen mladá vína, která prošla pečlivým hodnocením odborné komise.
  2. Pátrejte v obchodech i na e-shopech Nenechte se covidem připravit o svatomartinské. „Moravská a česká vína patří k hezkým chvílím v našich životech a nejinak tomu bude i letos a se Svatomartinským vínem,“ říká Jaroslav Machovec. Víno si můžete objednat prostřednictvím e-shopů našich vinařů nebo koupit v obchodech.
  3. První přípitek by měl proběhnout 11. 11. Svatomartinským byste si poprvé měli ťuknout 11. 11., v 11 hodin 11 minut. I když to jde i později, dlouho byste to odkládat neměli. „Abyste si mohli vychutnat přirozenou svěžest mladého vína, je potřeba jej spotřebovat nejpozději do jara,“ doporučuje sommeliér Babisz.
  4. Odrůda to jistí Pod značkou Svatomartinské je možné vyrábět pouze vína povolených odrůd a jejich cuvée. U bílých vín se jedná o Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, u růžových o Modrý Portugal, Svatovavřinecké, a Zweigeltrebe, u červených o Svatovavřinecké a Modrý Portugal.
  5.  Sladká hledáte marně Máte rádi sladká a těžká vína? Tak v tom případě svatomartinské není pro vás. Jde o lehké a mladé víno, které je vždy suché. Určitě ho ale vyzkoušejte. Dnešní rok totiž přeje aromatickým odrůdám, takže zklamáni rozhodně nebudete.
  6. Udělejte on-line degustaci Popíjíte rádi víno s kruhu svých blízkých? Nenechte se zastavit covidem a uspořádejte s přáteli nebo širší rodinou online degustaci. Za pár let na to můžete rádi vzpomínat.
  7. Husa chce červené Jít si do restaurace pochutnat na husičce letos sice nejde, restaurace ale můžete podpořit nákupem u okénka. Ať už si ale husičku koupíte upečenou, nebo si ji připravíte sami doma, určitě si k ní dejte červené nebo růžové víno.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.