Vinařská dynastie: Jedno jméno, čtyři generace | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vinařská dynastie: Jedno jméno, čtyři generace

Čtyři generace vinařů.
Čtyři generace vinařů. (Foto Aha! – Jana Gogová)

Oblečou vinařské zástěry, stejné, a jde se na věc. Úroda právě dozrála, je potřeba sbírat. A tak do vinohradu vyrážejí ve čtyřech. Všichni chlapi mají stejné jméno a příjmení. Vojtěchové Lužové teď věnují všechen volný čas sběru hroznů kousek od věhlasné velehradské baziliky.

Práci řídí Vojtěch Luža I. (81). „Tady na vinici já už spíše jen dohlížím, poradím. Mám svůj věk, ale následovníci jsou moc pracovití, z toho mám radost. S manželkou si ale své hrozny u domu samozřejmě sbíráme sami,“ popisuje. Největší díl práce tak odvádějí jeho syn Vojtěch Luža II. (55) a vnuk Vojtěch Luža III. (29). Letos prvně se jim ze všech sil snaží pomáhat i nejmladší pokračovatel vinařského rodu Vojtěch Luža IV. (1,5).

„Ten nenechá na pokoji jediný hrozen, ochutnává moc rád, je vidět, že se mu tu opravdu líbí,“ směje se pyšný táta Vojtěch III. On i jeho otec chodí do zaměstnání, pochopitelně nejvíce práce zůstává na večery a kvůli brzkému stmívání hlavně na víkendy, makat se musí i v neděli.

Letos ideální kvalita

„Letošní úroda je velmi pěkná, cukernatost je slabší než v předešlých horkých létech, někde od 17 do 22 stupňů je to pro naši oblast ale naprosto normální, jsme spokojeni,“ dodává Luža nejstarší. Znamená to, že sušší vína by měla mít ve výsledku o trochu méně alkoholu než loni a předloni.

Pěkně postupně

Lužovi teď sklízejí hlavně odrůdy Chardonnay, Mopr, Tramín a Pálava. S jejich poslední kuličkou nebudou mít ale ještě úplně hotovo. Přijdou na řadu pozdější a modré odrůdy. „Krásně se jeví Ryzlink rýnský, zbývá taky ještě Zweigeltrebe,“ informuje druhý nejstarší z Lužů. Pak se práce přesune do sklepa.

Všichni z jedné ulice

Aby se to nepletlo, všechny čtyři generace bydlí v jedné ulici, a navíc věhlasným velehradským vinařem je i další ze synů pana Luži nejstaršího Tomáš. „No a nesmím zapomenout na naše lepší polovičky, pro děvčata se vždycky práce najde a jsme moc rádi, že je máme,“ říká Vojtěch Luža nejstarší. A na otázku, jestli je ve víně pravda, moudře odpovídá: „No, dá se to tak říct, vždy záleží na množství, a především na kvalitě. Ale já vám řeknu za moje kluky, že ve víně je hlavně spousta práce.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.