20 % brambory sežrali hraboši! Bude jich dost a za kolik? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

20 % brambory sežrali hraboši! Bude jich dost a za kolik?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Blesk:Tonda Tran)

Vrásky ve tváři přidělali hraboši zemědělcům pěstujícím letos na Litoměřicku a ve středních Čechách brambory. Přemnožení škůdci ohlodávají hlízy a pěstitelé nemohou značnou část úrody prodat zákazníkům. Musí je vyhodit do kompostů, v lepším případě prodat za hubičku jako krmení pro prasata.

Podle odhadů končí v kompostu až pětina poškozených brambor. Za přemnožením hlodavců stojí především mírná zima. „Je jich mnoho. Hraboši se dostanou až k bramboře, kterou si pak přitáhnou k noře a z části ji ohlodají,“ popsal hospodář Radek Král (39) z Kostomlat pod Řípem, který letos počítá okousané hlízy na desítky kil. Každá pátá... „V průměru je ohlodaná každá pátá brambora,“ postěžovala si brigádnice Světlana Šarbochová, která přijela pomáhat sbírat brambory až z Doks. Za tři hodiny sklidila spolu s dalšími brigádníky 50 metráků raných brambor, dvacet procent z nich byly ale na vyhazov. Velké nebezpečí „Takové se nesmí dostat na stůl, proto je dáváme prasatům, nebo vyhazujeme,“ řekl zemědělec. Hraboši mohou totiž šířit tzv. hantavir, který způsobuje onemocnění dýchacích cest a ledvin. V krajních případech může způsobit i smrt.

Pranostika: V lednu voda – velká škoda

Jak tvrdí stará pranostika, může za škody na poli především mírná zima. „Zatímco loni způsobili hraboši největší škody na Moravě, kolem dvou miliard, letos se přesunuli právě k Litoměřicím a do středních Čech, kde očekáváme škody ve stovkách milionů,“ sdělil předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Hraboši totiž zničí nejen brambory, ale také vinice, obilí či ovocné sady.

Za 14 i za 8 korun

I přes nájezdy hrabošů bude v Česku letos ale brambor dostatek. „Úroda je lehce nadprůměrná, což se už teď projevuje v obchodech, kde v akcích lidé mohou nakoupit kilo brambor i za 8 korun, mimo akce se pak cena pohybuje kolem 14 korun,“ sdělil předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček. Pěstitelé prodávají do velobchodu brambory za 3 až 4 koruny, na krmení prasat však jen za korunu.

Víte, že...

...hraboš polní patří k jednomu z nejhojnějších hlodavců v Česku? ...dorůstá velikosti od 8 do 12 cm, oproti myši je robustnější?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.