Bramborový vzkaz: Slevové akce nám škodí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Bramborový vzkaz: Slevové akce nám škodí!

Brambory patří mezi čtyři nejdůležitější plodiny světa
Brambory patří mezi čtyři nejdůležitější plodiny světa (Aha! – Jitka Pecharová)

Brambory patří mezi čtyři nejdůležitější plodiny světa. Vždyť každý Čech jich ročně zkonzumuje asi 65 kg. Jejich pěstitelům se u nás však letos nedaří a erteple, jak se jim také říká, je a bude nutné dovážet ze zahraničí. Cena tak zřejmě vyletí nahoru.

Letošní úrodu ovlivnilo neobvykle chladné jarní počasí, což mělo za následek její opoždění až o dva týdny. „Sklizňová, a tudíž i prodejní sezona čerstvých brambor trvá od začátku června do listopadu, tedy zhruba 25 týdnů. Každý týden zpoždění tak znamená čtyřprocentní výpadek v tržbách,“ vysvětlil Aha! Petr Hanka z představenstva Agrární komory ČR.

Pěstitelé zoufají také kvůli nízké výkupní ceně brambor. „V současné době prodávají kilo za zhruba tři koruny, přičemž hranice je lehce nad čtyři koruny,“ popsal předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček. Když poté obchody prodávají v akci kilo pod osm korun, zemědělce značně poškozují. „Jestliže se prodejní hladina sníží, tak ji spotřebitel považuje za normální,“ doplnil Petr Hanka. Chtěl by, aby úřady označily postup řetězců, kdy prodávají za podnákladové ceny, za nekalou praktiku. „O prázdninách byly velkoobchodní ceny v ČR jedny z nejnižších v Evropě a nízké výkupní ceny brambor drtí pěstitele i nyní,“ doplnil Hanka. 

Přes usilovnou snahu zemědělců úroda poklesla. Dosáhne jen okolo 815 tisíc tun, tedy o 35 tisíc méně než loni. Pro pokrytí poptávky na trhu bude proto nutné ze zahraničí dovézt zhruba 150 tisíc tun. „Kromě nedostatečné výměry pěstebních ploch je důvodem i dlouhodobě podfinancované technologické zázemí, zejména nedostatek skladovacích kapacit,“ upřesnil Petr Hanka, jenž předpokládá, kvůli zvyšování cen energií a hnojiv, razantní zdražování potravin.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.