Pěstitele těší parádní úroda: Malinové nadělení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pěstitele těší parádní úroda: Malinové nadělení!

Maliny si obírala Anetka Marková (9). „Nejraději je mám tak, samotné nebo se šlehačkou. Mamka peče i dobrý koláč,“ řekla.
Maliny si obírala Anetka Marková (9). „Nejraději je mám tak, samotné nebo se šlehačkou. Mamka peče i dobrý koláč,“ řekla. (Foto Aha! – Slávka Červená)

To je pane úroda! Radost pohledět. „Tolik malin se nám ještě nikdy neurodilo,“ pochvaluje si pěstitel Jiří Marek (44) z Buchlovic na Uherskohradišťsku.

„Větvičky jsou obsypané plody. Dcery jen sbírají,“ konstatoval Marek. Není zdaleka sám. Na krásných šťavnatých a sladkých plodech si pochutnává i mnoho dalších zahrádkářů. „Když jsou maliny správně ostříhány a pohnojeny, například kompostem, úroda nebývá také špatná. Ale letos pomohly oproti předešlým letům především v květnu a pak v červnu vydatné deště. Byla to doba, kdy začaly růst plody,“ míní zahradník a ovocnář Martin Přikryl z firmy Acris ve Zlíně.

Z přebytku zkuste sirup

Potřebujete: 1 kg malin, půl litru vody, 1,5 kg cukru, kyselinu citronovou Postup: Malin rozmačkáme a zalijeme vodou. Směs necháme stát asi 12 hodin. Šťávu pak přecedíme přes čisté plátýnko. Na litr vzniklé šťávy přidáme 1,5 kg cukru a osm gramů kyseliny citronové. Mícháme na mírném ohni a cukr rozpouštíme. Sirup zahřejeme nejvýše na teplotu 80 °C. Nesmí přejít varem! Horký nalijeme do lahví, které ihned uzavřeme. Uzávěry napaříme nebo ponoříme do horké vody a vysušíme. Sirup uchováváme na chladném místě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.