Pěstitele těší parádní úroda: Malinové nadělení!

To je pane úroda! Radost pohledět. „Tolik malin se nám ještě nikdy neurodilo,“ pochvaluje si pěstitel Jiří Marek (44) z Buchlovic na Uherskohradišťsku.
„Větvičky jsou obsypané plody. Dcery jen sbírají,“ konstatoval Marek. Není zdaleka sám. Na krásných šťavnatých a sladkých plodech si pochutnává i mnoho dalších zahrádkářů. „Když jsou maliny správně ostříhány a pohnojeny, například kompostem, úroda nebývá také špatná. Ale letos pomohly oproti předešlým letům především v květnu a pak v červnu vydatné deště. Byla to doba, kdy začaly růst plody,“ míní zahradník a ovocnář Martin Přikryl z firmy Acris ve Zlíně.
Z přebytku zkuste sirup
Potřebujete: 1 kg malin, půl litru vody, 1,5 kg cukru, kyselinu citronovou Postup: Malin rozmačkáme a zalijeme vodou. Směs necháme stát asi 12 hodin. Šťávu pak přecedíme přes čisté plátýnko. Na litr vzniklé šťávy přidáme 1,5 kg cukru a osm gramů kyseliny citronové. Mícháme na mírném ohni a cukr rozpouštíme. Sirup zahřejeme nejvýše na teplotu 80 °C. Nesmí přejít varem! Horký nalijeme do lahví, které ihned uzavřeme. Uzávěry napaříme nebo ponoříme do horké vody a vysušíme. Sirup uchováváme na chladném místě.