Češi v květnu opět nakupovali za vyšší ceny: DRAŽŠÍ JSOU ZELENINA, MASO I ALKOHOL | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Češi v květnu opět nakupovali za vyšší ceny: DRAŽŠÍ JSOU ZELENINA, MASO I ALKOHOL

...
... (istock.com)

Drahé vepřové, ovoce, alkohol, ale také nájemné i elektřina. Ceny oproti loňsku opět vylétly vzhůru, a to o téměř 3 procenta! Kvůli koronavirové krizi ale tempo zdražování zpomalilo. A odborníci nečekají závratný růst ani v nejbližších měsících.

Spotřebitelské ceny byly v květnu o 2,9 procenta vyšší než před rokem, v dubnu to ale bylo 3,2 procenta. Připlácíme si víc za bydlení. A to i přesto, že ceny vodného a stočného klesly kvůli nižší DPH z 15 procent na 10. Nájemné se ale zvedlo skoro o 4 procenta. Podle čerstvých údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) však mohou za růst cen především potraviny. O desítky procent podražily například brokolice, citrony, česnek, kiwi, pomeranče nebo květák. „Například ceny masa oproti loňskému květnu vzrostly o 10,8 % a ceny zeleniny o 4,0 %. Ceny másla meziročně o 7,7 % klesly,“ sdělila Pavla Šedivá z ČSÚ. Lepší zprávou podle agrárního analytika Petra Havla je, že by do září měly potraviny zůstat na stávajících cenách.

V delším horizontu ale zdražení přijde „Je to dáno hlavně tím, že stále firmám rostou náklady, zpřísňují se legislativní požadavky na pěstování plodin a chov zvířat, což se pak právě projevuje v cenách pro spotřebitele,“ myslí si Havel. Podle něj se například na zdražení ovoce a zeleniny podepsal hlavně nedostatek pracovníků. „Je to stálý problém. Čeští pracovníci chtějí dostat lépe zaplaceno než ti třeba z Ukrajiny, a to se potom promítá do ceny,“ řekl Aha!. Mouka, sýry, ale i mléko by už letos podle Havla růst nemělo. A nadějně to vidí i ekonom Štěpán Křeček. Podle něj by ceny v nadcházejících měsících určitě neměly šplhat výš. „Vzhledem k důsledkům pandemie koronaviru lze očekávat, že míra inflace bude v následujících měsících dál klesat,“ uvedl pro Aha!.

CO ZA ROK ZDRAŽILO

Přečtěte si
-bello-
12. 6. 2020 • 00:12

Že by se nějak výrazně zdražilo jsem si nevšimla, stejně si ceny nepamatuju a tím pádem se ani neobtěžuju je sledovat, ale klidně bych si připlatila za vajíčka, kdyby konečně poslanci odsouhlasili konec mučení živých slepic v klecích, kde příšerně trpí

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.