7 rad, jak bezpečně platit! Nakupujte v e-shopech bez rizika | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

7 rad, jak bezpečně platit! Nakupujte v e-shopech bez rizika

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock)

Nákupy přes internet jsou pohodlné a při současné koronavirové situaci je využívají i ti, kteří dříve raději chodili do klasických obchodů. Bojíte se na »síti« platit? Poradíme, na co si dát pozor, aby vaše peníze neskončily jinde, než mají.

Internetové nakupování zažívá i díky koronaviru obrovský rozmach. Zboží si můžete vybírat v pohodlí domova třeba i celé hodiny, nemačkáte se s ostatními lidmi ani nestojíte fronty u kasy. A nákup vám přijede až před dveře. Je ale placení na internetu bezpečné? Přinášíme tipy na bezpečné placení od společnosti Visa.

Zapojte otisk prstu

Banka při placení ověřuje, že platíte právě vy. Vyberte si proto bezpečný, rychlý a jednoduchý způsob identifikace. Třeba pomocí otisku prstu nebo rozpoznání obličeje v bankovní aplikaci. Získáte tak rychlou, snadnou a bezpečnou metodu pro placení na internetu.

Hledejte písmeno »s«

Když platíte online, přesvědčte se, zda webová adresa v prohlížeči (URL) začíná na »https://«. Písmeno »s« značí bezpečné připojení.

Buďte ostražití

Zapněte si upozornění na provedené transakce. Pokud si všimnete neobvyklých plateb, oznamte to své bance. Visa nabízí zásadu nulové odpovědnosti, která vám může pomoci získat peníze zpět za neoprávněné nákupy uskutečněné vaší kartou.

Naučte se používat chargeback

Chargeback (neboli zpětná platba) je způsob, jakým může vaše banka požádat banku prodejce o vrácení uhrazené částky, pokud jste neobdrželi zboží nebo služby, za které jste zaplatili debetní či kreditní kartou. Chargeback sice není zákonnou povinností, a nemáte tak garanci úspěchu, ale za zkoušku v tomto případě nic nedáte.

Další tipy najdete v tištěné verzi Aha! 13.5.2020

Přečtěte si
koliaska
1. 4. 2022 • 08:25

Tyjo, já snad ještě nikdy v žádném eshopu s placením problém neměla. Párkrát se mi stalo, že mi to odmítlo kartu, ale po druhém pokusu už to šlo. A to teď přes internet objednávám pořád něco. Dokonce i drogerii jsem začala objednávat přes internet, konkrétně z http­s://ww­w.bon­fair­.cz/do­macnos­t/

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.