VELKÝ PRŮZKUM: Čtvrtina seniorů nepoužívá internet + příběhy lidí a jejich důvodů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

VELKÝ PRŮZKUM: Čtvrtina seniorů nepoužívá internet + příběhy lidí a jejich důvodů

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek (Profimedia.cz)

Nákupy, komunikace s blízkými a zábava, ale i kontakt se státními institucemi nebo bankou. K tomu je stále více potřeba internet. Průzkum ale ukázal, že mezi Čechy staršími 55 let skoro čtvrtina síť sítí vůbec nepoužívá!

Díky chytrému telefonu se dnes může připojit k internetu každý. Podle průzkumu české firmy Avast, která se zabývá počítačovou bezpečností, je u nás ale v tomto ohledu patrná generační propast. Podle něj používá z lidí starších 55 let internet pravidelně jen 35 %, dalších 41 % je online jen příležitostně a 24 % nikdy. Ve skupině starších 75 let pak internet vůbec nepoužívá dokonce 39 %.

A proč lidé internet nepoužívají? Většina, 85 %, uvádí, že jej nepotřebují. Dalších 71 % si myslí, že je příliš složitý a 81 % se s online záležitostmi raději obrací na rodinu. „Obecně lze říct, že lidem vadí, že jsou v online světě nejistí a nemotorní. Mnoho z nich se navíc cítí jako přítěž, pokud musí své blízké žádat o pomoc,“ popsala pocity respondentů bezpečnostní ředitelka Avastu Jaya Baloo.

Začít lze na kurzech

Pro seniory, kteří chtějí začít používat internet nebo se v něm zdokonalit, pořádá řada organizací kurzy, kde se naučí práci s počítačem či tabletem a také základní práci s internetem. Většinou jde o nákupy, vyhledání praktických informací, jako jsou předpověď počasí a komunikace například přes e- -mail. Hledat je můžete například v městských knihovnách, komunitních centrech pro seniory nebo v neziskových organizacích. 

Pozor na nástrahy

Jako na všechny i na seniory číhají na internetu různí vykukové a podvodníci. Jak jim nenaletět? Je dobré se držet několika základních pravidel. Kontrolovat odesílatele e-mailů nebo textových zpráv, které se tváří, že jsou od banky nebo třeba pošty. Neklikat na odkazy v podezřelých zprávách, naříklad s kostrbatou češtinou a špatným pravopisem. A neposílat nikomu podezřelému údaje, například čísla ke kreditní kartě, nebo své osobní údaje.

Přečtěte si
Jana Stastna
18. 8. 2022 • 18:00

Nenosil sebou telefon mám ho doma

koliaska
24. 3. 2022 • 17:27

Tyjo, moje máma například internet prakticky nepoužívá. No a já jsem na tom v poslední době dost podobně. U mě za to ale může hodně pomalá rychlost internetu. Jak jsem zjistila díky http­s://ww­w.ne­j.cz­/zakaz­nicka-sekce/mereni-rychlosti-internetu/ tak máme internet mnohem pomalejší, než bychom měli mít, takže přemýšlím nad tím, jestli nezkusit jiného poskytovatele.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.