Největší víkendoví spáči jsou Finové! Češi vyleželi místo v TOP 5 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Největší víkendoví spáči jsou Finové! Češi vyleželi místo v TOP 5

ilustrační foto
ilustrační foto (istock.com)

Víkendové volno po náročném týdnu v práci kdekdo rád využije, aby dohnal spánkový deficit. Ani v dospávání si však nejsou všichni rovni: Nejdelší víkendovou »chrupku« milují Evropané, především pak severské národy a... Češi!

První místo na žebříčku víkendových dospávačů, který sestavili vědci z Národní univerzity v Singapuru, si urvalo Finsko s 26,5 minutami víkendového spánku k dobru. „Evropané a Američané si pospí o víkendu mnohem více než Asiaté,“ prozradil vedoucí výzkumu Adrian Willoughby. Těsně v závěsu za Finy jsou Švýcaři a Norové, Češi berou »bramborovou « medaili s přesně 25 minutami vyspávání navíc. Estonci na pátém místě ztrácejí jen 12 vteřin... I naši sousedé si rádi dopřejí delší sobotní a nedělní polehávání.

Na severu se spí déle.

Němci a Rakušané si v průměru zdřímnou navíc 24 minut a jen o minutu méně si přidají na Slovensku. Desítku nejdéle vyspávajících zakončují Poláci se Švédy, pořád jsou ale nad 21 minutami, z čehož plyne, jak je tato »víkendová kratochvíle« oblíbená. V anglicky mluvících zemích (USA, Kanada, Irsko, Británie) si lidé přispí oproti všedním dnům o víkendu jen zhruba čtvrt hodinky. Nejméně si však sobotní a nedělní spánek prodlužují asijské národy: Japonci a Jihokorejci zůstávají proti pracovním dnům v kanafasu jen o sotva 12 minut déle, pod deset minut dělá rozdíl u Thajců anebo lidí ze Spojených arabských emirátů. Na samotném chvostu pak stojí Indové, kteří si dovolí posunout víkendové vstávání jen o 3,5 minuty.

Data z prstenů

Údaje o spánku 220 tisíc lidí ze 35 zemí světa shromažďovali výzkumníci během roku 2021 za pomoci chytrých prstenů Oura Ring. Celkem výzkumníci naměřili až 50 milionů spánkových relací a každou osobu prsten sledoval asi osm měsíců.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.