Není špendlík jako špendlík | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Není špendlík jako špendlík

Špendlíky mají obdobnou velikost i tvar jako švestky. Jsou také ojíněné.
Špendlíky mají obdobnou velikost i tvar jako švestky. Jsou také ojíněné. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Švestka je pěkně modrá, ostatní tvarem podobné ovoce jsou špendlíky. Také tak rozdělujete plody, které právě nyní dozrávají podél cest a lákají k utrhnutí? Ale tak tomu není.

Špendlíky jsou ohrožený druh, oproti švestce mnohem aromatičtější a sladší. „Dříve byly rozšířené na Moravě a na Slovensku. Byly v zahradách a i mnohé silnice lemovaly špendlíkové aleje. Postupně jich ubývalo se šířením nemoci šarka,“ přiblížil ovocnář Hynek Kamrla (63) z Buchlovic na Uherskohradišťsku. Dnes jsou už vzácností, téměř zapomenuté, ale začínají se znovu vysazovat. Dostaly se k nám údajně z teplejšího jihu. Strom se vzrůstem i tvarem koruny podobá právě švestce domácí. „Plody má taky obdobné, jen žluté, aromatické a jsou ojíněné. Na Slovensku jim říkají bělice. Právě nyní dozrávají,“ uvedl ovocnář.

Ani tady není jistota
Aby to bylo ještě složitější… Za špendlíky bývají považovány nejen mirabelky, ale také myrobalány. Oba mají kulovitý tvar plodu, který může být žlutý, červený i fialový. Jak ty rozlišíte? Mirabelka je velmi sladká a dužina jde lehce od pecky, kdežto myrobalán je méně sladký až trpký a dužina na pecce ulpívá. V obou případech bývá úroda hojná, což platí i o letošním roce.

Obnovili tradici
Se vzpomínkou na minulé časy si před 15 lety vysadil špendlík Jindřich Dvořák z Buchlovic a jeho soused František Kadlec. „Takovou úrodu jako letos jsem ještě nezažil. Jak postupně špendlíky padají, sbírám je a ani jeden nepřijde nazmar. Končí ve společném kvasu. Je z nich i vynikající džem, ale na ten přijde málokdy, protože kvas má přednost. Špendlíkovice je totiž nejlahodnější pálenka, co znám,“ míní Dvořák.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.