Velký rádce Aha! Jak doma péct bez droždí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Velký rádce Aha! Jak doma péct bez droždí

Sušeného a čerstvého droždí je v těchto dnech v obchodech jako šafránu.
Sušeného a čerstvého droždí je v těchto dnech v obchodech jako šafránu. (Foto scom, ara)

Touha vyhnout se obchodům, obava z nedostatku, snaha využít volný čas a příprava na Velikonoce. To všechno jsou důvody, proč lidé doma více pečou, a droždí se u nás tak stává nedostatkovým zbožím. I když výrobci jedou na plné obrátky.

„V současné době je droždí nedostatek. Zaznamenáváme třikrát vyšší nárůst poptávky než v běžném období. Jsme v kontaktu s dodavateli, ale bohužel nestíhají tuto zvýšenou poptávku pokrýt,“ shrnula pro Aha! současný stav mluvčí řetězce Kaufland Renata Maierl. Jeden z výrobců droždí, firma Lesaffre Česko z Olomouce, hlásí dokonce pětinásobný nárůst poptávky. „Dodáváme do obchodní sítě více droždí než o Vánocích. Přesto to nestačí,“ popsal zástupce firmy Tomáš Podivínský. Podnik proto navýšil výrobu. „Naše kapacity fungují na 110 procent,“ ujišťuje Podivínský. Situace by se měla začít postupně zlepšovat. „Lidé budou muset nakoupené droždí z mrazáků někdy vyndat a spotřebovat. Myslíme si, že by se poptávka měla postupně stabilizovat,“ dodal Podivínský.

Dodávky zdržely kontroly
Kvasnice se k nám také dováží. A dodávky zpozdily preventivní opatření na hraničních přechodech. „Kamiony se tam zdržovaly,“ řekl Tomáš Podivínský z firmy Lesaffre. Nyní by už dodávky měly fungovat normálně.

Chybí i sušené
Kromě klasického droždí se vykupuje také to sušené. „Na trhu mizí a jeho cena roste,“ řekl ředitel společnosti Labeta Antonín Smrček.

Nový hit v době karantény: Těsto bez droždí na chleba i pizzu

Jak upéct chutné pečivo bez droždí? Vyzkoušejte jednoduché, univerzální těsto, ze kterého upečete třeba chleba nebo pizzu! Stačí vám jen tři ingredience. Mouka, kypřicí prášek do pečiva a řecký jogurt – to jsou tři ingredience, z nichž připravíte těsto třeba na chléb nebo na pizzu. Takový jednoduchý recept je v současnosti hitem internetu. V době, kdy je jak čerstvého, tak i sušeného droždí v obchodech jako šafránu, je takové těsto výbornou alternativou, jak se bez droždí obejít.

Jak na to?
Na zhruba půlkilové těsto stačí prosít 2 hrnky hladké mouky se 3 – 4 lžičkami prášku do pečiva a smíchat v misce se 2 hrnky řeckého jogurtu. Poté kompaktní směs vyklopte na pomoučněný vál a hněťte zhruba 5 minut, dokud nebude těsto hladké a elastické. A základ máte hotový! Můžete z něj upéct chléb, pizzu (těsto musíte rozdělit na 4 porce), preclíky nebo housky. Fantazii se meze nekladou! Lžička na hrnek Pokud budete potřebovat větší nebo menší dávku těsta, pamatujte si, že na hrnek (o objemu 250 ml) hladké mouky připadne zhruba 1½ – 2 lžičky kypřicího prášku. A řeckého jogurtu dávejte vždy stejné množství jako mouky.

Více (včetně receptů) najdete v tištěném vydání pondělního Aha!.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.