Pochutnejte si na Svatého Martina: Koblihy s jablky a skořicí

POTŘEBUJETE:
250 ml plnotučného mléka
1 vanilkový cukr
42 g droždí
20 g sádla
50 g másla
60 g moučkového cukru
4 žloutky
500 g hladké mouky
sůl
1 lžíci tuzemáku
1 vejce na potření
olej na smažení
skořicový cukr na obalení
Na náplň:
3 jablka
50 g cukru
½ lžičky mleté skořice
Mléko ohřejeme, v polovině rozpustíme vanilkový cukr a droždí. Necháme v teple vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozpustíme sádlo. Máslo, moučkový cukr a žloutky utřeme do pěny. Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, žloutky, kvásek, mléko se sádlem a tuzemáku. Vypracujeme těsto, které necháme 50 minut kynout. Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky, promícháme s cukrem a skořicí a podusíme v kastrůlku. Těsto rozválíme, vykrájíme kolečka, potřeme je vejcem, na polovinu z nich dáme náplň, přiklopíme zbylými kolečky a okraje přimáčkneme. Necháme asi 15 minut kynout, pak koblihy smažíme ve vyšší vrstvě oleje a obalíme ve skořicovém cukru.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.