Buďme fit s červenou řepou: Řepný chléb

POTŘEBUJETE: 1 větší předvařenou červenou řepu (asi 240 g), 420 g celozrnné špaldové mouky hladké, 70 g vlašských ořechů, 4 lžíce medu, 2 lžíce olivového oleje, 125 ml vlažné vody, 10 g čerstvého droždí, 125 ml polotučného mléka, 1 lžičku soli
V hrníčku smícháme vlažnou vodu s lžící medu a rozdrobíme do něj droždí. Přiklopíme a dáme na 10 minut stranou. Až vzejde kvásek, přimícháme mléko. Červenou řepu nastrouháme najemno. Do větší mísy prosejeme špaldovou mouku a sůl, přidáme řepu s nasekanými vlašskými ořechy a zamícháme. Do mísy přilijeme kvásek a vzniklou směs hněteme rukama 5 – 10 minut. Poté přidáme zbylý med a olivový olej a hněteme dalších 5–10 minut. Těsto necháme kynout na teplém místě hodinu a půl. Pak ho znovu propracujeme, vytvarujeme z něj bochník a přeneseme ho na plech vyložený pečicím papírem. Na plechu necháme bochník dalších 30 minut. Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme 45 – 50 minut. Po upečení necháme chléb na mřížce úplně vychladnout a teprve poté krájíme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 46.