Retro vaření: Předkrm - Šunkový závitek v aspiku
POTŘEBUJETE: Na nálev: 900 ml vody, 100 ml octa, 15 g soli, 15 g cukru, cibuli, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky celého pepře, 2 ks bobkového listu, 100 g čiré želatiny
Další suroviny: 10 plátků šunky, bramborový salát, 2 – 3 vařená vejce, sterilované okurky, papriku
Všechny suroviny kromě želatiny svaříme na sladko-kyselý nálev. Ten použijeme při výrobě želatiny podle návodu, který je uvedený na sáčku. Pozor, příprava se může u jednotlivých značek želatiny lišit! Do zapékací misky nalijeme první tenkou vrstvu želatiny. Miska by měla mít velikost tak akorát na deset výsledných kousků. Na plátky šunky postupně vrstvíme bramborový salát, svineme je do závitků a rovnáme do pekáčku na ztuhlou želatinu. Na závitky poklademe plátky vejcí a okurky a po jednotlivých vrstvách zaléváme želatinou a dáváme ztuhnout do lednice (přibližně na 3x – 4x). Při podávání přidáme navrch plátky okurky, petrželku a kousek papriky nakrájený na nudličky.
Více retro receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 46.