Úžasné podzimní menu: Bourguignon v troubě

POTŘEBUJETE: 1,5 kg hovězího masa (krk nebo zadní kližka), 100 g pancetty nebo libovější slaniny, 1 mrkev, malý kousek celeru, 1 malou cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajského protlaku, 3 lžíce hladké mouky, 750 ml červeného vína, 300 ml vývaru, 30 g másla, 1 bobkový list, 3 – 4 větvičky tymiánu, 200 g drobných žampionů, 20 malých šalotek, olivový olej, sůl, mletý pepř
V litinovém hrnci nebo jiném takovém, který potom můžete vložit do trouby, pomalu opečeme kostičky slaniny, aby pustily tuk. Pokud je třeba, přidáme olej. Na tuku necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, vyjmeme a dáme stranou. Mouku smícháme se solí a pepřem a obalíme v ní maso nakrájené na kostky. V hrnci rozpálíme olej, maso zprudka opečeme. Hotové vyjmeme a přidáme k zeleninovému základu. Do hrnce nalijeme víno a polovinu vývaru. Pečlivě oškrábeme přípečky a 10 minut svaříme, aby se omáčka trochu zredukovala. Maso i zeleninu vrátíme do hrnce, přidáme nakrájený česnek, rajčatový protlak a bylinky. Přiklopíme, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme 3 hodiny. Mezitím očistíme žampiony a oloupeme šalotky. Na pánvi rozpustíme polovinu másla, nejprve opečeme cibulky, potom i žampiony. Vše přidáme k masu na posledních 15 minut. Hotový pokrm zjemníme zbývajícím máslem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 47.