Upečme si na Vánoce…40 RECEPTŮ pro vás je tu!
Zase už to voní v kuchyni vanilkou, perníkovým kořením, zázvorem, skořicí, ale i pomerančovou a citronovou kůrou, rybízovou marmeládou, jemně mletou kávou a někde možná i Tuzemákem… Nejen z těchto ingrediencí se totiž pod našima rukama začínají od prvních prosincových dnů postupně rodit vanilkové rohlíčky, ořechové košíčky, vosí hnízda, linecká kolečka, medové perníčky či máslové kokosky. Pečete pořád dokolečka to samé? Sice léty prověřené, ale přesto už je to trochu nuda? V tom případě možná vezmete zavděk naší speciální sváteční přílohou plnou receptů, klasických i vpravdě neotřelých až luxusních, na vánoční cukroví. Celkem jsou jich čtyři desítky a ten „svůj“ mezi nimi najde i bezlepkář či vegan. Tak si nachystejme zástěrku, potřebné suroviny a dobrou náladu, vždyť předvánoční pečení je už skoro za dveřmi…
Tipy a triky, které vám to usnadní:
* Používáte při pečení cukroví pečicí papír? Zkuste to letos jinak, a pečte kousky přímo na plechu, který před tím vymažete tukem. Tento způsob je lepší obzvlášť u drobných lineckých tvarů.
* Zdá se, že se linecké těsto stále lepí? Dejte ho na chvilku do ledničky a vychlaďte ho. Rozhodně do něj znovu nepřidávejte mouku, pak by to bylo těsto úplně jiné…
* Srazil se vám krém, kterým jste chtěli pečivo lepit k sobě? Nahřejte ve vodní lázni stoprocentní tuk. Pomalu ho do krému přidávejte a míchejte, dokud se nespojí.
*Nejdou vám vylouskat ořechy? Vložte je do kastrůlku s vroucí vodou a nechte je v něm nejlépe přes noc. Půjdou to pak raz dva.
* Víte, jak rozpůlit mandle? Oloupejte je, vložte do studené vody a ponechte asi hodinku namočené. Z vody je vybírejte promnutím mezi palcem a ukazovákem, rozdělí se vám tak docela snadno.
* Pamatujte na to, že při zadělávání těsta na cukroví by měly mít všechny ingredience stejnou teplotu.
* Těsto půjde snadno vyválet a vytvarovat, pokud ho necháte do druhého dne odpočinout v lednici.
* Chcete, aby vánoční cukroví dlouho vydrželo vynikající? Vždy ho zabalte do papíru a ještě do papírové krabice a ponechte ho v suchu a chladu.
Kdy začít?
* Cca začátkem prosince pečeme zázvorky, perníčky, vanilkové rohlíčky a pracny.
* Zhruba dva týdny před svátky se pustíme do cukroví ze světlého i tmavého lineckého těsta, nachystáme si i vosí hnízda (krém až později).
* Týden před Vánocemi upečeme marokánky, pusinky, nepečené cukroví, vyrobíme také polevy a krémové náplně.
* V předvečer Štědrého dne přijdou na řadu vánočky a závin.
Na teplotě záleží…
100 °C (sušení) nižší bílkové pečivo (např. laskonky) 130 -150 °C sněhové pečivo s ořechy
160 -170 °C šlehaná (třená) tuková těsta a dorty ve vyšší vrstvě
170 -190 °C pečivo kypřené kypřicím práškem, pečivo s medem, perník ve vyšší vrstvě
190 -210 °C drobné vánoční cukroví, štoly, vánočky
210 -225 °C piškotové rolády, pečivo z listového těsta, drobné pečivo s vyšším obsahem tuku
225 - 250 °C listové těsto, odpalované těsto, záviny
Recepty najdete v tištěém Aha! pro ženy číslo 48.