Úžasné podzimní menu: Štrůdlové muffiny
POTŘEBUJETE: 130 g polohrubé mouky, 100 g špaldové mouky, 120 g cukru, 2 vejce, 2 menší nastrouhaná jablka, 125 g másla, 1 lžičku prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody, sů,l 1 lžičku mleté skořice, 1 hrst rozinek
Na drobenku: 40 g másla, 60 g jemných ovesných vloček, 3 lžíce hnědého cukru 3 lžíce mletých nebo najemno nasekaných vlašských ořechů
Nejprve si připravíme drobenku. Ovesné vločky nasekáme v mixéru, promneme mezi prsty se změklým máslem, cukrem a ořechy. Odložíme zatím stranou. Rozinky zalijeme horkou vodou a necháme změknout. Rozpustíme máslo a necháme trochu zchladnout, jablka nastrouháme nahrubo. Všechny suché ingredience dobře promícháme v míse: oba druhy mouky, cukr, skořici, jedlou sodu i prášek do pečiva. Přidáme změklé máslo, vajíčka, strouhaná jablka a rozinky, ze kterých vymačkáme přebytečnou vodu. Vše zlehka promícháme. Do formy na muffiny vložíme papírové košíčky, zhruba do tří čtvrtin je naplníme těstem a bohatě posypeme drobenkou. Pečeme 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkusíme špejlí.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 47.