Retro vaření: Moučník - Míša řezy
POTŘEBUJETE: 6 vajec, 90 g moučkového cukru, 75 g horké vody, 2 g jedlé sody, 60 g kvalitního holandského kakaa, 90 g slunečnicového oleje
Na krém: 500 g tvarohu, 200 g cukru moučka, 250 g másla
Na polevu: 300 g čokolády na vaření, 50 – 60 g kokosového oleje
Na ozdobu: 200 g 40 % smetany ke šlehání, ½ ks vanilkového lusku, 30 g cukru moučka
Žloutky oddělíme od bílků. V jedné míse vyšlehám žloutky s cukrem do husté pěny, do které pak postupně zašleháme pět lžic horké vody. V druhé míse vyšleháme bílky dotuha. Do třetí mísy prosejeme všechny suché ingredience, smícháme je a společně s olejem je poté střídavě zašleháme do žloutkové směsi. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný olejem a vysypaný strouhaným kokosem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 10 minut. Těsto zkoušíme špejlí, pokud se lepí, prodloužíme pečení o pár dalších minut. Náplň připravíme takto: máslo a tvaroh vyndáme z lednice s dostatečným předstihem, aby měly stejnou teplotu (jinak by se náplň mohla srazit). Máslo vyšleháme do nadýchané pěny a postupně do něj zašleháme tvar a cukr. Náplň rovnoměrně rozetřeme na vychladlý korpus a můžeme přejít k dohotovení. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem, necháme krátce zchladit a nalijeme na náplň. Dáme ztuhnout alespoň na tři hodiny do lednice. Poté vyšleháme smetanu se semínky z vanilkového lusku a moučkovým cukrem a ozdobíme nakrájené řezy.
Více retro receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 46.