Vánoční pečení: Malinové makronky

POTŘEBUJETE: 115 g mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí), 150 g moučkového cukru, asi 3 bílky, 50 g krupicového cukru, červené (nebo růžové) potravinářské barvivo (gelové nebo práškové)
Na náplň: 200 g mascarpone, 20 g změklého másla, 200 g mražených malin, 1 lžíci moučkového cukru
V mixéru smícháme mandlovou mouku (či mleté mandle) a cukr, aby směs byla co nejjemnější. Pak ji ještě prosejeme přes síto. Bílky spojíme s krupicovým cukrem a šleháme tak dlouho, dokud nevznikne pevný sníh. Na závěr do sněhu přidáme trošku potravinářského barviva. Sníh pak spojíme se směsí mandlové mouky a cukru a zlehka promícháváme. Výsledkem by měla být hmota, která nedrží tvar, ale rozlévá se, když těstem projedeme vařečkou. Směs naplníme do cukrářského sáčku. Připravíme si tři plechy vystlané pečicím papírem, na který vymáčkneme kolečka o průměru cca 3 cm. Poté na každý plech zespodu pěstí poklepeme, aby makronky srovnaly tvar a dostaly se z nich vzduchové bubliny. Makronky necháme trochu zaschnout, aby se na nich utvořil tenký film a při doteku se nelepily. Pečeme je v troubě na 150 °C asi 10 – 12 minut. Necháme je vychladnout a mezitím si připravíme náplň: maliny svaříme s cukrem, necháme vychladnout a přes cedník propasírujeme, aby vzniklo pyré. Následně prošleháme mascarpone s máslem a po lžičkách přidáváme pyré z malin a vymícháme dohladka. Krémem nakonec slepujeme makronky. Ideální je nechat je uležet na chladném místě alespoň 24 hodin.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 48.