Vánoční pečení: Perníkové knoflíky

POTŘEBUJETE: 125 g másla, 110 g tmavého cukru, 125 ml melasy, 320 g hladké mouky, 2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžičku jedlé sody
Máslo a cukr šleháme asi 8 minut do světlé a nadýchané hmoty. Přidáme melasu, mouku, zázvor a sodu a zpracujeme do hladkého těsta. Krátce jej ještě prohněteme, zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do ledničky. Poté těsto rozválíme mezi dvěma archy pečicího papíru do plátů tenkých asi 5 mm a kulatým vykrajovátkem o průměru 7 cm vykrájíme 24 knoflíků. Uprostřed každého uděláme čtyři dírky, třeba pomocí trubičky na cukrářský pytlík. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 10 minut dozlatova. Necháme vychladnout a podle fantazie můžeme ozdobit barevnými provázky.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 48.