Pečeme vánoční cukroví: Čoko-karamelové sušenky
POTŘEBUJETE: 250 g hladké mouky, 50 g mletých mandlí, 80 g Korunního cukru hnědého, 2 žloutky, 220 g studeného másla, 30 g kakaa
Na slaný karamel: 1 hrneček Korunního třtinového cukru Demerara, 8 lžic másla, 10 lžic 31% smetany ke šlehání, 1 lžičku soli vanilkový extrakt
Na válu smícháme mouku s mandlemi a uděláme důlek. Do něj dáme žloutky, cukr a máslo. Hněteme rychle do hladkého těsta. Zformujeme do koule a necháme 2 hodiny odpočívat v chladu. Z těsta uždibujeme kousky a vypracujeme z nich kuličky. Uprostřed dáme důlek koncem vařečky a pokládáme na plech s pečicím papírem. Pečeme asi 10 minut při 170 °C. Na slaný karamel použijeme střední hrnec s tlustším dnem. Do něj nasypeme cukr, necháme lehce prohřát, přidáme máslo. Přidáme smetanu a špetku soli. Za stálého míchání opatrně vaříme 5 – 7 minut, až bude karamel akorát hustý. Před odstavením vmícháme kapku vanilkového extraktu. Vychladlé sušenky zdobíme karamelem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 49.