Pečeme vánočku: S medovinou a kořením

Je jedním ze symbolů Vánoc a recept na ni se často dědí z generace na generaci. Vánočka – pečivo, které má tvarem připomínat Ježíška v peřince. Podobné se u nás peklo už ve 14. století, ale až později se začalo připravovat z kynutého těsta a splétat z devíti pramenů. Spodní čtyři symbolizují oheň, vodu, vítr a vzduch, prostřední tři cit, vůli a rozum, dva horní vědění a lásku. Moderní doba přináší další variace na staročeskou klasiku, a tak se dělají vánočky z méně pramenů, z různých druhů těst a přidává se i náplň. Vyzkoušejte některý z receptů.
POTŘEBUJETE:
250 g hladké špaldové mouky
100 g polohrubé mouky
100 ml vlažného mléka
20 g čerstvého droždí
šafrán
80 g rozpouštěného másla
kůru z 1 citronu
2 vejce
25 ml medoviny
mletý zázvor
kardamom
badyán
hřebíček
nové koření
70 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
sůl
1 hrst rozinek
1 hrst brusinek
2 lžíce nasekaných ořechů a mandlí
Obě mouky smícháme, přidáme špetku soli a uděláme důlek. Do něj nalijeme 80 ml mléka, rozdrobíme do něj droždí, přidáme trochu cukru a vidličkou umícháme kašičku. Zaprášíme a necháme 30 minut kynout. Ve zbylém mléce rozpustíme špetku šafránu, smícháme s rozpuštěným máslem, nastrouhanou kůrou, vejcem, medovinou a umletým veškerým kořením. Se zbylým cukrem zapracujeme do mouky, uhněteme těsto, přidáme sušené ovoce, ořechy a mandle. Pod utěrkou necháme 45 minut kynout. Pak těsto znovu propracujeme, vyválíme prameny a upleteme vánočku. Dáme ji na plech s pečicím papírem, necháme ještě 20 minut kynout a pak pečeme v rozehřáté troubě na 170 °C dozlatova.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 50.