Pečeme vánočku: S višňovo-makovou náplní
Je jedním ze symbolů Vánoc a recept na ni se často dědí z generace na generaci. Vánočka – pečivo, které má tvarem připomínat Ježíška v peřince. Podobné se u nás peklo už ve 14. století, ale až později se začalo připravovat z kynutého těsta a splétat z devíti pramenů. Spodní čtyři symbolizují oheň, vodu, vítr a vzduch, prostřední tři cit, vůli a rozum, dva horní vědění a lásku. Moderní doba přináší další variace na staročeskou klasiku, a tak se dělají vánočky z méně pramenů, z různých druhů těst a přidává se i náplň. Vyzkoušejte některý z receptů.
POTŘEBUJETE:
Na těsto: 500 g hladké mouky, ½ kostky droždí, sůl, 80 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, ½ lžičky sušené citrónové kůry, 100 ml vlažného mléka, 150 g zakysané smetany
Na náplň: 500 g makové náplně, 3 lžíce vaječného likéru, 400 g višňového džemu
Na potření: 1 vejce, 3 lžíce mléka
Na přípravu těsta smícháme v míse mouku, droždí, a sůl. Přidáme cukr, vanilkový cukr, vajíčka, citronovou kůru, mléko, zakysanou smetanu a vše zpracujeme dohladka. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 60 minut kynout při pokojové teplotě. Těsto vyválíme na lehce pomoučené pracovní ploše do čtverce. Lžící naneseme makovou náplň, do které jsme vmíchali vaječný likér a višňový džem. Čtverec srolujeme do rolády a zkroutíme do spirály. Vložíme do tukem vymazané a strouhankou vysypané vánočkové formy a necháme ještě 15 minut kynout. Pečeme při 160 °C asi 50 minut. Vánočku vyklopíme na plech a potřeme vajíčkem rozšlehaným v mléce. Dáme zpět do trouby na asi 10 – 20 minut, až zezlátne.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 50.