Pečeme vánočku: S vanilkovým pudingem
Je jedním ze symbolů Vánoc a recept na ni se často dědí z generace na generaci. Vánočka – pečivo, které má tvarem připomínat Ježíška v peřince. Podobné se u nás peklo už ve 14. století, ale až později se začalo připravovat z kynutého těsta a splétat z devíti pramenů. Spodní čtyři symbolizují oheň, vodu, vítr a vzduch, prostřední tři cit, vůli a rozum, dva horní vědění a lásku. Moderní doba přináší další variace na staročeskou klasiku, a tak se dělají vánočky z méně pramenů, z různých druhů těst a přidává se i náplň. Vyzkoušejte některý z receptů.
POTŘEBUJETE: 400 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, 50 g rozinek, 250 ml mléka, 75 g másla, 30 g droždí, 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček vanilkového pudinku, 2 vejce kandované ovoce, 1 vejce na potření, mandlové lupínky na posyp
Z droždí za pomocí trochy vlažného mléka a lžičky krystalového cukru vytvoříme kvásek a necháme vykynout. Kvásek smícháme spolu se všemi dalšími surovinami a uděláme tužší hladké těsto, které necháme asi 45 minut kynout. Pokud je příliš řídké, přidáme polohrubou mouku, pokud příliš husté, přilijeme vlažné mléko. Z těsta vyválíme na vále prameny a upleteme vánočku. Necháme ji ještě asi 15 minut na teplém místě kynout. Nakonec ji potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme asi 35 minut při teplotě 200 °C dozlatova.
Více receptů na vánočky najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 50.