Vánoční pečení: Karamelové košíčky
POTŘEBUJETE: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, ½ pytlíčku vanilkového cukru, žloutek, 1 lžíci mléka, 125 g másla
Na náplň: plechovku slazeného kondenzovaného mléka, 50 g másla, 1 lžíci rumu
Na ozdobení: 400 g čokolády na vaření, ořechy
Do hrnce s vroucí vodou vložíme plechovku kondenzovaného mléka a vaříme na mírném ohni dvě hodiny. Na vále smícháme mouku s oběma cukry, uprostřed vytvoříme důlek, vyklepneme do něj žloutek, přidáme mléko a nastrouhané máslo. Rukama důkladně vypracujeme hladké pevné těsto. Z něj ukrajujeme malé kousky, které v tenké vrstvě tvarujeme do košíčkových forem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 5 – 10 minut dozlatova. Ještě teplé vyklopíme. V hrnci smícháme zkaramelizované kondenzované mléko, máslo a rum, ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu. Sladkou náplní napěchujeme košíčky a zdobíme je čokoládou a oříšky dle fantazie.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 48.