Buďme fit s červenou řepou: Sušenky s řepným džemem
POTŘEBUJETE: 120 g celozrnné špaldové mouky hladké, 1 vejce, 1 žloutek, 100 g ovesných vloček, 80 g másla, 40 g kokosového cukru, 1 lžičku jedlé sody
Na džem: 500 g syrové červené řepy, 30 g kokosového cukru, 1 hvězdičku badyánu, 5 hřebíčků, 1 kus celé skořice, šťávu z 1 citronu, 80 g chia semínek
Rozehřejeme troubu na 170 °C. Ovesné vločky rozmixujeme najemno, máslo rozpustíme. V míse smícháme vločky, mouku, žloutek, vejce, máslo, cukr a jedlou sodu. Těsto řádně propracujeme a dáme do lednice na hodinu odpočinout. Poté z něj vyválíme placku cca 5 mm silnou a vykrajujeme z ní tvary, které dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme cca 12 minut. Na džem dáme na hrnce nahrubo nastrouhanou řepu. Podlijeme ji 150 ml vody, přidáme do hrnce všechno koření a povaříme cca 15 minut doměkka. Vyjmeme koření a obsah hrnce rozmixujeme. K rozmixované směsi přidáme citronovou šťávu, kokosový cukr a chia semínka, vše důkladně promícháme a hotový džem nalijeme do sklenice. Sušenky pak džemem slepujeme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 46.