Pochutnejte si na Svatého Martina: Švestkové koláčky

POTŘEBUJETE:
250 ml mléka
75 g krupicového cukru
20 g čerstvého droždí
500 g hladké mouky
špetku soli
2 vejce
70 – 80 g másla
1 kg švestek moučkový cukr
Na drobenku:
60 g másla
60 g krupicového cukru
60 g hrubé mouky
Mléko zahřejeme, přidáme trochu cukru a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se zbytkem cukru a špetkou soli, přidáme vejce, máslo a nakonec vzešlý kvásek. Vypracujeme těsto, které má být hladké, lesklé a nemá se lepit k misce. Necháme je asi hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem. Těsto pak rozdělíme na dvanáct stejných dílů, z každého vyválíme kouli a necháme asi 10 minut odpočinout. Potom z každého dílu uděláme koláč. Přeneseme na plech, znovu promáčkneme, abychom vytvořili okraje koláčů, které potřeme našlehaným druhým vejcem. Doprostřed koláčů dáme řeznou stranou dolů švestky a posypeme je drobenkou. Koláčky pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Servírujeme je posypané cukrem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.