Pochutnejte si na Svatého Martina: Husa na pomerančích
POTŘEBUJETE:
1 husu
3 bio pomeranče
sůl
mletý pepř
2 lžičky cukru
2 lžičky koření pěti vůní
1 lžíci sherry
1 lžíci sójové omáčky
5 stroužků česneku
3 kousky zázvoru
2 jarní cibulky
750 g brambor
tymián
rozmarýn
Ze dvou pomerančů oloupeme škrabkou na brambory kůru a smícháme ji se lžičkou a půl soli, trochou pepře, cukrem, kořením, sherry a sójovou omáčkou. Husu očistíme, dáme ji do pekáče vyloženého alobalem. Česnek utřeme se solí a směsí vytřeme břišní dutinu husy. Pak do ní vložíme zázvor, cibulky a dužinu z obou oškrábaných pomerančů nakrájenou na čtvrtky. Povrch husy potřeme připravenou marinádou a necháme ji přes noc odpočívat. Pak ji dáme do vyhřáté trouby na 230 °C, pečeme ji 10 minut, pak teplotu snížíme na 190 °C a pečeme další 3 hodiny. Každou půlhodinu ji poléváme výpekem. Asi po hodině pokryjeme prsa alobalem, aby se nespálila, před dopečením alobal sundáme, aby byla husa zlatá. Brambory oloupeme, dáme do pekáčku, přilijeme pár lžic tuku z husy, přidáme bylinky, sůl, pepř a nakrájenou dužinu z posledního pomeranče, Brambory dáme do trouby k huse a upečeme. Upečenou ji necháme před podáváním chvíli odpočívat v alobalu. Pak ji naporcujeme a podáváme s pečenými bramborami.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.