Pochutnejte si na svatého Martina: Kaldoun
POTŘEBUJETE:
500 g drůbků (kachních, husích, kuřecích či krůtích)
100 g širokých nudlí 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
kousek květáku
1 cibuli
100 g másla
1 lžíci hladké mouky
sůl
špetku mletého pepře
špetku muškátového oříšku
1 žloutek
100 ml mléka
zelenou petrželku
Očištěné drůbky vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a zvolna vaříme asi 1 hodinu. Vzniklou pěnu na povrchu polévky odstraníme a pak přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a vaříme do změknutí. Vývar přecedíme a použijeme ho na zředění cibulkové jíšky. Rozpustíme máslo, přidáme oloupanou a pokrájenou cibulku. Jakmile bude chytat růžovou barvu, přidáme lžíci mouky a upražíme světlou jíšku. Zalijeme ji přecezeným vývarem, rozmícháme a asi 15 minut provaříme. Do hotové zahuštěné polévky přidáme uvařenou zeleninu a vařené maso pokrájené na kousky. Ve vroucí osolené vodě uvaříme široké nudle, které do polévky přijdou jako vložka. Na závěr polévku zjemníme žloutkem rozmíchaným v mléce a velmi krátce zahřejeme, ale už nevaříme. Polévku na talíři posypeme zelenou petrželkou. Pokud máme i jatýrka, zavaříme do polévky malé knedlíčky.
Knedlíčky do kaldounu
l00 g jater husích (kachních, drůbežích), 200 g husího masa, l vejce, špetku majoránky, stroužek česneku, strouhanku na zahuštění, sůl a pepř
Maso jemně umeleme, přidáme vejce, osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a česnekem a případně zahustíme jemnou strouhankou. Vytvoříme malé kuličky, které vložíme do hrnce s horkou polévkou a mírným varem vaříme asi 10 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 45.