Velikonoce na talíři | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velikonoce na talíři

nádivka
nádivka (profimedia.cz)

Velikonoční svátky jsou časem, kdy si na talíři dopřáváme samé dobroty – nádivky, vajíčka, mazance nebo beránky. Podle českých tradic předchází Velikonocům dlouhý půst zakončený Květnou nedělí. Poté přichází velikonoční týden, během něhož na každý den připadá jiný zvyk. Víte jaký?

5. 4. 2020
Květná neděle
I když jsou jinak Velikonoce plné příprav velikonočních dobrot, o Květné neděli se péct nemělo. Lidé věřili, že by se zapekly i květy na stromech i loukách a pak by nebyla žádná úroda.

9. 4. 2020
Zelený čtvrtek
Zelenou mělo hlavně zdravé jídlo – zelenina a luštěniny. Zároveň se už zadělávalo těsto na pečivo, pojmenované právě po Jidášovi. Těsto se motalo do tvaru provazu, na kterém se nebohý Jidáš oběsil.

10. 4. 2020
Velký pátek
Doma ani venku se nesměl připravovat žádný pokrm, všichni drželi půst a modlili se za lepší časy. Kdyby se někdo chtěl k této tradici vrátit, postit se a obrátit se do sebe, má k tomu nejpříhodnější podmínky. Na Velký pátek dnes totiž připadá státní svátek, tedy volno. Mezi povolená jídla patřila ryba, polévka z kysaného zelí a brambor nebo špenát, hrách, jáhly, čočka – zkrátka to, co měl každý doma při ruce.

11. 4. 2020
Bílá sobota
Název je odvozen od bílých plášťů středověkých novokřtěnců. Na Bílou sobotu se opět rozezvonily zvony, před kostelem se založil obřadní oheň, o který se zapalovala svíce (tzv. paškál). Mezi hlavní pokrmy patřil mazanec, zmíněné jidáše a nádivka s kopřivami. (Té se také říkalo hlavička, jelikož maso pocházelo z hlav dobytka.)

12. 4. 2020 (neděle)
Boží hod velikonoční
Dodnes gastronomicky nejzajímavější velikonoční den. Slávu sklízejí hlavně vejce na všechny způsoby. Dále se připravuje sladký beránek, který symbolicky nahrazoval skutečné beraní maso. Celá hostina se nejprve odnesla posvětit do kostela, teprve pak mohly začít opravdové hody. Každá hospodyňka si dala hodně záležet, jelikož výsledek uviděly v kostele sousedky. Utrhnout si ostudu nepřicházelo v úvahu.

13. 4. 2020
Velikonoční pondělí
Velikonoční pondělí bylo a zůstává též ve znamení vajíček. Ta se připravují smažená, plněná nebo poslouží na pomazánku či do nádivky.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.