Vovsovi z Ludvíkovic: Na zahradu nám lítají auta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Vovsovi z Ludvíkovic: Na zahradu nám lítají auta!

Po jedné z nehod »zaparkovalo« auto Petru Vovsovi přímo na zahradě.
Po jedné z nehod »zaparkovalo« auto Petru Vovsovi přímo na zahradě. (Foto Aha! – M. I. Volf, P. Voves)

Stanou se tu až tři nehody v jednom dni, ročně jich napočítají místní několik desítek. V zatáčce v Ludvíkovicích na Děčínsku si »vymlátilo zuby« hodně neukázněných řidičů. Lidé z okolí přišli o dřevěné ploty, kamenné zídky a ztrácejí už také nervy.

Připomíná to pohádkovou komedii Ať žijí duchové, ve které malý Pepa sestaví čtyřkolku Hradní střelu z autodílů posbíraných přímo ve své posteli, po opakujících se nárazech aut do jejich domu. U Petra a Marty Vovsových z Ludvíkovic končí na jejich zahradě celá auta. Žijí přímo u nebezpečné zatáčky, která má na svém kontě desítky nehod. „Sedíte na zahradě a furt slyšíte hvízdat gumy,“ vypráví Petr (43).

 

„Začátkem měsíce se tu staly hned tři nehody v jednom dni. A druhý den čtvrtá. Dokonce tu zasahoval i vrtulník,“ vypočítává muž. V loňském roce zaznamenaly v průměru jednu vážnější nehodu měsíčně a několik dalších ťukanců k tomu. „To vidíte na těch svodidlech, jak jsou pokroucená. Přišli jsme o plot,“ ukazuje na místo před zahradou. Na opakované karamboly jsou už i připraveni, když mají před očima každou chvíli krvácející lidi. „První pomoc celkem zvládáme, nakupujeme náplasti a různé obvazy, abychom byli vždy připravení,“ snaží se trochu odlehčit situaci Petrova manželka.

Pomůže výstraha?
Po upozornění Aha!, po letech, kdy se počet nehod postupně zvyšoval, se teď možná blýská na lepší časy. Správa a údržba silnic Ústeckého kraje (SÚS) chystá zatáčku zvýraznit. „Bylo dohodnuto oboustranné zvýraznění zatáčky, osazení svislých značek A1a a A1b »Zatáčka vpravo/ vlevo« na žlutozeleném retroreflexním podkladu,“ sdělil vedoucí správního úseku SÚS v Děčíně Aleš Kocián. Ve hře je také možné zdrsnění povrchu silnice nebo úsekové snížení rychlosti, to ale zatím správce neplánuje. „Už teď jsme přistoupili k nestandardnímu řešení, v obci většinou taková opatření neděláme,“ doplnil Kocián.

Na vině jsou řidiči i značení
Zatáčka na konci Ludvíkovic je lehce klopená a poměrně ostrá, řidiči tu ale často porušují předpisy a nedodržují rychlostní omezení. „Kolikrát tady závodí a zkouší, jak rychle tu zatáčku projedou,“ popsal Petr Vovsa. Jeho slova potvrzuje také dopravní expert Jan Pechout. „Většinou řidiči nepřizpůsobí jízdu stavu silnice, vozidla a také svým schopnostem. Zde navíc chybí ve směru od Děčína označení, že se blíží zatáčka vpravo,“ přiblížil.

Jak to bylo v komedii?
Vedoucí potravin Jouza a jeho sestra přezdívaná Černá kronika si prohlížejí Hradní střelu Pepy Boháčka.
Jouza: „Jak jsi to udělal?“
Boháček: „Ze součástek.“
Jouza: „A kde jsi vzal ty součástky?“
Boháček: „V posteli.“ Černá kronika: „Nebuď drzý, chlapče.“
Boháček: „Já nejsem drzej. Máme barák v nepřehledný zatáčce. Každou chvíli nám vletí do postele blatník nebo blinkr. Ještě by to chtělo volant.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.