Nehody způsobily loni škody za 81 miliard a letos: Více mrtvých na... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nehody způsobily loni škody za 81 miliard a letos: Více mrtvých na...

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Vizus Communication)

Ekonomické ztráty z loňských dopravních nehod experti spočítali na 81,4 miliardy korun. Letos očekávají kvůli pandemii účet nižší. Děsivá je však letošní statistika usmrcených chodců, zahynulo jich už o pět více než loni.

Do 81,4 miliard výzkumníci z Centra dopravního výzkumu započítali jak přímé náklady, kam patří hmotné škody nebo náklady na zásah hasičů či záchranářů, tak ty nepřímé. Mezi ty patří například odškodnění poškozených nebo vyčlenění zraněných z pracovního procesu. O 300 milionů překročily ztráty způsobené nehodami v roce 2018, letos jich však kvůli poklesu dopravy během pandemie čekají méně, asi 75 miliard.

Nepozorní řidiči

Jenže ani pandemie nezabránila tomu, aby letos na silnicích zemřelo už 62 chodců. V porovnání se stejným obdobím loni je to o pět více. „Většinu těchto tragických nehod způsobují řidiči vozidel a často přitom přehlédnou chodce dokonce na vyznačeném přechodu,“ uvedl vedoucí BESIPu Tomáš Neřold. Hlavním důvodem bývá nepozornost šoférů a to, že se nevěnují řízení. Podle statistiky pouze 13 procent smrtelných střetů s pěším nezavinil řidič vozidla.

Být vidět a odložit mobil

Současné sychravé podzimní počasí a časnější tma viditelnosti chodců na silnicích a dokonce ani na přechodech nepomáhá. „Svou bezpečnost zvýší tím, že budou i ve městě nosit reflexní prvky a budou se soustředit na pohyb v provozu místo například sledování mobilního telefonu,“ doporučuje Tomáš Neřold.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.