Barvení vajec: Když Velikonoce namaluje příroda...
Koledníci sice letos u našich dveří zvonit nebudou, co by to ale bylo za svátky jara bez barvených vajíček? Pokud se vám nechce chodit do obchodu pro práškové směsi, spojte příjemné s užitečným, vydejte se na zahrádku a pak už nechte čarovat přírodu…
Rozdávání vajec velikonočním koledníkům je spojeno s křesťanskou tradicí. Legenda vypráví o tom, že když Ježíš Kristus společně s apoštolem Petrem navštívili jistou hospodyni, pohostila je vejci uvařenými v popelu. Poté, co Kristus odešel, proměnily se skořápky oloupaných vajec ve zlaté. Od té doby hospodyně všechny příchozí na výročí Ježíšovy návštěvy obdarovala vařenými vejci. S barvením se začalo až v 19. století, původně jen načerveno, protože rudá barva symbolizuje nový život a lásku. Namísto práškových směsí ovšem ženy a dívky používaly přírodniny. A kdy jindy se k pradávným postupům vrátit než právě teď, když na barvení máme dostatek času?
ZELENÁ VAJÍČKA
Připravíme si: 500 ml vody čerstvý špenát, mladé kopřivy, petržel – čím více, tím lépe 2 lžíce octa
Všechny suroviny vložíme do hrnce a vaříme asi 8 minut, dokud vejce nejsou hotová. Necháme vychladnout a pak směs i s vejci dáme ještě přes noc do lednice.
ŽLUTÁ VAJÍČKA
Připravíme si: 500 ml vody 2 lžíce mleté kurkumy 2 lžíce octa
Směs povaříme asi 30 minut. Poté do ní vložíme vejce a vaříme dalších 8 – 10 minut, dokud nejsou sytě žlutá.
ČERVENÁ VAJÍČKA
Připravíme si: 500 ml vody 400 g červené řepy 2 lžíce octa
Červenou řepu si nastrouháme nahrubo a vložíme do vody. Směs asi 30 minut povaříme, scedíme a necháme zcela vychladnout. Poté přelijeme do sklenice, přidáme 2 lžíce octa a dobře zamícháme. Vložíme již uvařená a studená vejce a necháme přes noc barvit v lednici.
Ostatní barvičky najdete v tištěné verzi Nedělního Aha! 12.4.2020