Rádce Aha!: JAK MLUVIT S DĚTMI O SEXU | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rádce Aha!: JAK MLUVIT S DĚTMI O SEXU

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock)

Sex je součást života. Jenže mluvit o něm s dětmi není nic snadného. Kdy s potomky začít o sexu a vztazích mluvit a jakých chyb se určitě vyvarovat, zjišťovalo Aha!.

Mluvte o menstruaci

Zbytečným odkládáním informací okolo pohlavního dospívání můžete dětem dokonce způsobit i psychické trauma. „Viděla jsem srdceryvně plakat dívku, která si myslela, že umře, když dostala svou první menstruaci. Její matka totiž usoudila, že v sedmé třídě základní školy je ještě brzy dceři o tom říkat,“ popisuje Marcela Dytková.

Nestrašte a nezakazujte

Do sexuální výchovy určitě nepatří strašení a zákazy. Dítě by se mělo dozvědět, že sex, pokud je provozován z lásky, bezpečně a zodpovědně, je krásná věc. Ale nezatajujte ani to, že nezodpovědný sex může zkazit celý život neplánovaným otěhotněním nebo nakažením pohlavní nemocí.

Nedejte na řeči puberťáků

Tvrdí potomek, že o sexu všechno ví? Nevěřte mu. Mladí lidé ve věku patnáct plus sice hodně dávají najevo, že o tématech týkajících se sexu vědí mnoho, pak se ale ukáže, že vědí žalostně málo.

Zachovejte chladnou hlavu

Vyvedlo vás vaše dítě z míry otázkou na věci, o kterých podle vás ještě nemá nic vědět? Nehubujte ho a pokuste se mu pravdivě a jednoduše odpovědět. Rozhodně si nic nevymýšlejte a ani ho neodkazujte na dobu, až bude starší.

Nemlžte a nelžete

Snažte se dětem podat základní informace přiměřeně jejich věku. Rozhodně ale nelžete! Nejen že by se jim pak lépe poučené děti mohly smát, ale navíc byste mohli přijít o jejich důvěru, protože jste jim vlastně lhali.

Používejte správné názvy

Malé děti nemusíte hned poučovat o pohlavním životě. Začněte tím, že je budete učit správně pojmenovávat různé části těla. Když děti začnete výrazy jako penis a vagina učit včas, stane se pro ně jejich používání daleko jednodušší než v pozdějším věku. Navíc se naučí, že s rodiči můžou mluvit skutečně o všem.

Začněte včas

O sexu je dobré s dětmi začít mluvit co nejdříve. Ideální věk pro první informace je okolo tří let dítěte. Podle odborníků jsou totiž pro děti postupné zmínky o sexu mnohem přirozenější než nárazová pozdější přednáška.

Odpovědi jsou důležité

Když děti nedostanou na své otázky o sexu odpovědi doma, hledají je ve svém okolí, na internetu, u kamarádů. „Někdy také formou zkouška, omyl. V životě se můžeme poučit z chyb, ale někdy je cena za chybu vysoká anebo zbytečná. To je například právě v otázkách sexu, pohlavního a intimního života,“ vysvětluje Marcela Dytková (na snímku), vztahová koučka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.