Rádce Aha! Jógou proti bolesti zad | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rádce Aha! Jógou proti bolesti zad

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock)

Znáte to – pocity ztuhlých zad a nepříjemná strnulost se dostavují čím dál častěji a nemusíte předtím zrovna prosedět několik hodin na kancelářské židli. Každý takovou situaci řeší po svém – někdo si bolestivé místo natírá chladivým gelem, jiný rovnou bezradně sáhne po prášku. Z dlouhodobého hlediska vám mnohem lepší službu udělá pravidelné praktikování jógy.

Posilujte 

Jóga je jedním z velmi efektivních nástrojů, které dokáží zmírnit bolest zad. Díky cvičení protahujete a posilujete svaly, jež poskytují podporu pro záda a páteř – například paraspinální svaly, ty vám pomáhají ohýbat páteř. Svaly multifidus, které stabilizují obratle, a také příčné břišní svaly pomáhají páteř stabilizovat.

Začněte od píky

Pokud jste jógu nikdy necvičili, zkuste zpočátku cvičení pro začátečníky. Naučíte se využívat své svaly k vytvoření pevného základu pro pohyb – důkladně zpevníte střed těla. Stejně tak se naučíte pomalu protahovat svaly a prodlužovat pozice. Je nutné poslouchat své tělo a v případě bolesti přestat, uvolnit se. Po zvládnutí základních cviků můžete pozice provádět v plném rozsahu. 

Speciální kurzy

Poraďte se se svým lékařem, zda vám toto cvičení schválí. Informujte lektora o svých potížích, nebo si najděte kurzy speciálně zaměřené na úlevu od bolesti zad „Nezapomeňte, že jógové pohyby zaměřené na protahování a prodlužování svalstva jsou často přesně tím, co vaše záda potřebují, abyste se cítili lépe. Takže se nebojte a jógu alespoň vyzkoušejte,“ říká Markéta Makovská, lektorka z Yoga Room Prague. 

Ulevte zádům i během spánku 

Vyzkoušejte následující vylepšení klasických spánkových pozic:

• Pokud rádi spíte na zádech: vložte si pod kolena polštář, díky tomu bude páteř bez problému udržovat své přirozené zakřivení.

• Pokud rádi spíte na břiše: vložte si polštář pod spodek břicha a pánev, abyste zmírnili zátěž zad.

• Pokud rádi spíte na boku: nohy lehce přitáhněte směrem k hrudníku a vložte polštář mezi kolena.

Jakou zvolit matraci při bolestech? 

Pokud jde o výběr správné matrace, je nejdůležitější vaše osobní preference a pohodlí. Abyste si vybrali to pravé pro svá záda, je ideální, když váš obchod s matracemi nabízí možnost vyzkoušet si ji doma několik nocí. Rozhodně nešlápnete vedle, pokud se rozhodnete pro tzv. ortopedickou matraci, která respektuje přirozený tvar páteře a poskytuje dostatečnou elasticitu v ramenní a bederní oblasti. 

Víte, že...

...józe byste se měli vyhýbat v případě, že jste například prodělali zlomeninu páteře nebo máte vyhřezlé ploténky?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.