Rádce Aha! 10 věcí, jak zvládnout domácí učení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha! 10 věcí, jak zvládnout domácí učení

.
(Shutterstock)

Koronavirová krize zavřela školy a rodiče se ze dne na den ocitli před nutností zastoupit učitele svých dětí. Jenže zatímco starší studenti se zvládnou většinou učit sami, malí školáčci potřebují dohled. Aha! radí, jak na to, aby učení doma bylo přínosem nejen pro děti.

Nepřehánějte to
Rozumné je postup (předmět, učivo) změnit, dokud dítě baví. Nenechte ho, aby se učením »otrávilo«. „Není nic neobvyklého, že se dítě může začít vnitřně bránit a ani neví proč. Pokud se vám dítě takzvaně »blokne «, netlačte a raději další učení odložte. Obejměte ho a řekněte, že víte, co cítí, a dělejte něco jiného, co dítě baví. Něco skutečně lehkého, kde bude moci uspět,“ radí Čeněk Rosecký, ředitel Tvořivé školy a rodinný poradce.

Opakujte
Vracejte se v učivu dozadu tak dlouho, až dojdete k místu, které dítě umí. A dále postupujte vždy od jednoduchého ke složitějšímu, až si budete jisti, že danou látku dítě ovládá.

Nastavte pevná pravidla
Dítě potřebuje pevné hranice, uvnitř kterých se cítí v bezpečí. A i u domácího učení potřebuje znát určitá pravidla. „Potřebuje vědět, co se bude dít, aby mohlo zůstat dítětem. Například teď jsi doma a nastavíme si to tak, že se budeme učit vždy hodinu dopoledne a hodinu odpoledne,” vysvětluje Rosecký.

Neučte se přes sílu
Pokud se dítě uzavřelo nebo vám přetekl pohár trpělivosti, nebuďte z toho nešťastní, je to normální. Běžte za dítětem, dotkněte se ho a řekněte mu, že vaše rozčilení nepatřilo jemu. „Řekněte mu, že to byla vaše bezmoc, zoufalství, či strach... Dítě vás vezme na milost a nejspíš se samo bude chtít přitulit,“ doporučuje Rosecký.Pokud se dítě uzavřelo nebo vám přetekl pohár trpělivosti, nebuďte z toho nešťastní, je to normální. Běžte za dítětem, dotkněte se ho a řekněte mu, že vaše rozčilení nepatřilo jemu. „Řekněte mu, že to byla vaše bezmoc, zoufalství, či strach... Dítě vás vezme na milost a nejspíš se samo bude chtít přitulit,“ doporučuje Rosecký.

Dejte dítěti prostor
Dát dítě prostor neznamená, že ho v tom necháte plácat. Propojte výuku s jeho životem a dalšími věcmi. Nechte ho, ať o tom, co dělá, mluví svým jazykem. A učte ho, aby si po sobě výsledek samo zkontrolovalo.

Zachovejte klid
Platí, že klid a trpělivost jsou základ. Když to nejde, tak to nejde. Půjde to příště. Zachovejte klid a hlavně na dítě nekřičte. Pokud ucítíte, že na vás jde rozčilenost, okamžitě s učením přestaňte! Pauza prospěje vám oběma.

Vytvořte pracovní místo
Určete jedno místo, kde se budete pravidelně učit. Připravte si materiál – pomůcky, sešity. Vytváření pracovního místa je už samo o sobě učením (dítě se učí pracovní kompetence). „Zapojte proto dítě a učte ho udržovat si na tomto místě pořádek,” radí Rosecký.

Snažte se motivovat
Pokuste se dítě motivovat tím, co má rádo. Sladkosti a hraní na PC sice nejsou úplně ideální, ale v dané situaci se toho – v rozumné míře – nemusíte bát.

Chvály není nikdy dost
Nebojte se dítěti říkat, že jste na něj pyšní, že s vámi pracuje, že vás poslouchá, jak mluví, že se soustředí. Dejte mu důvěru, že to zvládne. A na konci vyjádřete uznání, jak jste to spolu zvládli.

Nechte ho zažít úspěch
Uspět je nesmírně důležité. Nebuďte perfekcionisté. Obrovský úspěch je už to, že dítě pracuje. Vždyť se to teprve učí!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.